Entreprenörskapsutredningens ordförande talar ut

Entreprenörskapsutredningen lade fram sitt betänkande med många skarpa och viktiga förslag den siste oktober 2016. Nu har det alltså gått ett drygt år. Vad har hänt? Den frågan fick professor Pontus Braunerhjelm i Dagens Industri för en tid sedan, den 29 december. Tyvärr har det inte hänt mycket, säger Braunerhjelm.

Det kan sägas här att Pontus Braunerhjelm först fick den borgerliga regeringens förtroende att utreda entreprenörskapet, sedan den nuvarande regeringens uppdrag. Skiftet skedde under en enda dag (5 februari 2015), då den gamla utredningen lades ned och den nya tillsattes. Inte så lite Kafka, men det är historia nu.

Pontus Braunerhjelm är KTH-professor och forskningsledare på Entreprenörskapsforum.

Skattesystemet ett stort hinder för företag, är rubriken på artikeln i DI.

Vad kommer fram där? Jo följande i korthet. Läs gärna artikeln direkt. Här Braunerhjelms budskap:

  • Skattesystemet
  • Kompetensförsörjningen
  • Arbetsmarknadsregleringarna
  • Insolvens-lagstiftningen
  • Universiteten

Politiken måste vila på två ben: Få fram kunskap i världsklass och skapa mekanismer för att omvandla den till samhällsnytta.

Vi borde kunna vara djärvare än vi är, säger Braunerhjelm intervjun, och menar att Sverige behöver ta på sig “ledartröjan när det gäller att skapa bättre strukturer och regelverk“.

På frågan om tidsaspekten säger professor Braunerhjelm att det inte är “jättebråttom, men ganska bråttom“. Och så tillägger han: “Världen förändras snabbt runtomkring oss”.

Du som vill läsa en utförligare redovisning av utredningens förslag kan göra så i Ekonomisk Debatt nr 6, 2017. Som jag bloggade om för en tid sedan. Notera att i verkligheten är Braunerhjelm betydligt mer oroad än vad som direkt framkommer i texterna. De är politiskt skickligt skrivna.

Ska tillägga lite som händer på entreprenörskapets område: ESBRI har aktiviteter redan nu på tisdag, den 23 januari. Entreprenörskapsforum har också flera kommande och spännande övningar..

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.