Europa på efterkälken i artificiell intelligence

Nu kommer skrämmande rapporter som både visar tummen ned för EU och Sverige när det gäller artificiell intelligence, AI. Men bakom tycks ligga att vi också hävdar oss dåligt på det digitala området. Europa saknar plattformsföretag, det finns ett 10-tal i världen, i USA och Kina. Spotify skulle kunna blivit ett Europeiskt plattformsföretag, men det svenska företagsklimatet hindrar, vilket gör att expansionen sker i USA och HK flyttar nog dit snart.

För den intresserade är det “bara” att läsa de länkade rapporterna och artikeln, men kort skulle jag vilja lyfta den analys som McKinsey gör om hur mycket som Europa skulle vinna på att komma upp till “Världsstandard” på AI-området.

  • Då skulle EU:s BNP år 2030 vara 20 procent större än eljest (om vi håller oss kvar på nuvarande kompetensnivå)
  • Skulle EU nå upp till USA:s nivå på AI-sidan så skulle BNP bli nästan 30 procent högre än eljest.

För ett par veckor sedan öppnades “AI INNOVATION of Sweden” på Lindholmens Science Park i Göteborg. Den nye digitaliserings-ministern, Anders Ygeman, var på plats och sa vid invigningen att “Sverige ska vara bäst i världen”. Men, det räcker inte att proklamera detta, utan att kvalificera hur vi ska nå dit. Vad ska Sverige göra för att bli världsbäst på AI?

Nyligen behandlade EU:s Rådsmöte för konkurrenskraft i Bryssel, den 18 februari, dessa frågor. Sverige företräddes av näringsminister Ibrahim Baylan.. Ett förslag från EU-kommissionen låg på bordet, “Coordinated Plan on Artificial Intelligence” Denna plan godkändes. Men hur långt räcker dessa ansatser för att hävda och stärka EU:s position? Därom finns inte ett ord.

Vad säger Sveriges och EU:s proffs på digitalisering och artificiell intelligence? Här är frågorna till er:

  1. Är den bild som ovan tecknas av EU, och jag beskrev igår om Sverige, riktig?
  2. Vilka är svagheterna i EU:s och Sveriges arbete med digitalisering och AI?
  3. Vad borde Sverige och EU göra för att bli världsbäst?
Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.