Europas energibrist beror på nedläggningen av kärnkraftverken i Tyskland

Hur kan det komma sig att nästan alla medier nu talar om energibristen i Europa utan att ange det kanske viktigaste skälet? Tysklands avveckling i panik av sina 17 kärnkraftverk betyder ett bortfall motsvarande Sveriges elproduktion under ett helt år. Eftersom priser är beroende av marginaler, så är just bortafallet av kärnkraften i EU, dock främst Tyskland, en avgörande faktor.

Här några stora tidningsartiklar som “glömt bort” den tyska kärnkraften:

En tidning vet att ta upp både kärnkraften och det tyska sveket mot energin, Dagens Industri:

Vare sig Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet nämner det faktum att avvecklingen av den tyska kärnkraften är en viktig orsak till energiproblemet. Dagens Industri som lyft frågan påpekar att Tysklands avveckling är “direkt skadlig

EU:s stats-och regeringschefer har ett möte i Bryssel i slutet på veckan, torsdag – fredag. Då kommer energifrågan upp. där borde Sverige markera hur ansvarslöst Tyskland agerat. Nu har man stängt ned 8 kärnkraftverk och är på väg att stänga de återstående 9. Detta i ett läge där mer kärnkraft behövs. IPCC talar om en femdubbling av kärnkraften i världen fram till 2050 som nödvändig för klimatets skull.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Europas energibrist beror på nedläggningen av kärnkraftverken i Tyskland

  1. Märkligt. Sedan inte bara tio år utan längre än så har vi kritiska granskare varnat för just det som nu händer. När det nu händer reagerar politiker, media och näringsliv som vore det en alldeles ny och oväntad upptäckt. Vi kritiskt granskande är fortfarande utestängda ur debatten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.