EU:s toppmöte; Avlyssningen störde ut framtiden

Nu skulle äntligen EU:s ledare få fokusera sig på den absolut viktigaste frågan i EU inför framtiden. Agendan för toppmötet, som hölls i torsdags – fredags, var på innovation, digital agenda, tjänstedirektivet och ungdomsarbetslösheten. Så kom USA:s spionavlyssning, som upptog en del av mötet och särskilt tog större delen av den mentala kapaciteten hos Europas politiska ledarskap. Trist.

I slutkommuniken framgår att både innovation och digital agenda har varit före och fått de rätta besluten. Bra kan man tycka, men det kunde blivit mycket mer. Nu är det fortfarande “the nitty gritty” i EU som står för fiolerna. Utan det stöd som toppledarna kunde ha givit. Det betyder allt rullar på som hittills, men utan det ledarskap som onekligen behövs för att medverka till en bättre ekonomisk utveckling i EU. Europeiska Rådets president, Van Rompuy, gör sitt bästa för att dölja skadan.

Här visar EU-kommissionen vad som behöver göras på den digitala sidan. Utan en ordentlig satsning på digitala utvecklingen står sig Europa slätt i en global värld. Både USA och Kina finns ett enda regelverk, medan EU har 28, dvs ett för varje medlemsland. På 1990-talet låg EU i framkanten, men nu har vi trillat tillbaka på den digitala sidan. Effekten är bland annat sämre ekonomisk tillväxt i EU. Du som har intresse av denna viktiga fråga bör kolla på EU::kommissionens bidrag till toppmötet, som är länkad till i inledningen av detta stycke.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.