EU:s viktiga frågor måste komma i fokus

Inför EU-valet var det inte många som förstod vad denna Union kan göra. Vad valet gällde. Abortfrågan är t ex inget för EU, annat än om man/EU:s institutioner vill göra moraliska uttalanden. Men, faktum är att EU:s huvuduppgift “The Single Market” stärks inte av sådana uttalanden. Tvärtom, allt ovidkommande skymmer det avgörande arbetet för att göra vår ekonomiska utveckling bättre.

Gunnar Högmark har i DI markerat att “Mitten håller fortsatt i Europaparlamantet” Det är inte populisterna som styr, och Vänsterblocket har minskat radikalt.

Svenskt Näringslivs VDF, Jan-olof Jacke, markerade i en intervju i Dagens Industri just vikten av Den Inre Marknaden. Ericsson Börje Ekholm säger följande i artikeln:

”5G är helt avgörande för att Europa ska kunna konkurrera i den nya digitala ekonomin – vi ser redan att Europa halkar efter både USA och Kina”, säger han i en skriftlig kommentar och pekar på att fler frekvenser för 5G måste bli tillgängliga, så kallade spektrum.

En utsökt och balanserad kommentar till EU-valet står att läsa i Wall Street Journal “The Sic Man of Europe Is Europe”. Mr Joffe är bland annat fellow vid Stanfords Hoover Institute. Några intressanta uppgifter ur hans artikel, som kan rekommenderas::

  • EU skulle kunna var en Superpower, ledande i Världen, med 200 miljoner fler invånare än USA
  • EU:s ekonomin häller jämna steg med USA och Kina och är långt före Ryssland
  • Men EU saknar ledarskap
  • EU “keeps punching below its weight”, som Margaret Thatcher uttryckte det.
  • EU skulle kunna stå på egna ben, och inte alltid snegla på Big Brother USA.
  • De länder som dominerar världs-scenen är USA och Kina, följt av Ryssland

I måndags bloggade jag om att “Idag behandlas strategin för EU:s viktigaste fråga”. 

Hur mycket har Du kunnat läsa eller höra om detta viktiga möte? Vilken strategi EU nu tänker utveckla? För att den inre marknaden ska bli slagkraftig? Jag har inte hittat, hört eller sett någon nyhetsbevakning av detta viktiga möte i måndags. Allt media har intresserat sig för är spelet. Alla svenska partier deklarerade sig som vinnare, utom Fi. Alla fick Påse, som SvD:s Tove Lifvendahl skrev.

Här är en länk till protokoll från EU:s Konkurrens-kraftsråds strategi för The Single Market. Innehållet ska jag återkomma till. Men Du kan själv läsa de 10 sidorna själv. (Kanske kan var ett tips till en nyhets-törstande journalist?)

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.