Feg fransk president blir överkörd av Ukrainas styrka och vilja

Inte trodde jag att vi i Frankrike har en feg person som president, som vill vara Vladimir Putin till lags. I syfte att göra denne krigsförbrytare på gott humör. Därför ringt och peppat Putin, ofta. Men kriget i Ukraina ändras inte för detta, kanske tvärtom när Ukraina ser att de som borde vara deras bundsförvanter istället hjälper krigsförbrytaren och diktatorn Vladimir Putin. Sedan har Macron också sagt att Rysslands krig är helt omotiverat och klandervärt. Men, vilkn fot ska man stå på?

Det finns ynkliga ledare både i Tyskland och Italien som är inne på samma spår. Samtidigt skickar de vapen till Ukraina, men de säger inte att Ryssland ska förlora, utan bara att Ryssland inte ska vinna kriget. Statsmän efterlyses! Annat är det i östra Europa, (bortsett från Ungern), med Polen i ledningen.

I förrgår var Ukrainas president Zelensky både i Donetsk och i Luhansk, nära fronten. Där besökte han städerna Soledar och Lysychansk och försäkrade om sitt stöd emot den ryska militären. Han blev på plats informerad om de ukrainska styrkornas framgångar.

I nyckelstaden Sievierodonesk har Ukraina nu återtagit 30 procent av staden, och har halva staden i sin hand. Rysslands dåliga motståndskraft bedöms av Washington-institutet “Study of War”, IOW, som ett tecken på svikande stridsförmåga hos de ryska trupperna. I morse hörde jag att Ryssland använder artilleribeskjutning av centrala staden för att göra murbruk av allting, så det inte finns något att försvara.

Ukraina har vidare återtagit stora områden i Luhansk-regionen, säger institutet i sin dagliga rapport i förrgår. Detta har tvingat Ryssland att förflytta styrkor (som blivit slagna) till både Kharkiv-området i norr och även runt Odessa i söder. Något som gör offensiver från Ukraina än mer framgångsrika, kanske.

Den ukrainske presidenten fick också information om utvecklingen i Zaporizhzhia regionen, i söder, där Ryssland nu håller 60 procent, men tvingats på reträtt. Under sina anfall och annektering har ryssarna i denna regionen förstört 2.701 byggnader och infrastruktur-enheter. Efter att ha återtagit mark har Ukraina nu restaurerat hela 700 av dessa.

Till sist en uppsummering i Donbas (östra Ukraina) där Ukraina slagit tillbaka 56 ryska attacker den senaste veckan. Enligt Ukrainas ÖB. När de långskjutande artilleri-pjäserna kan användas – inom ett par veckor sannolikt – kommer troligen en stor ukrainsk motoffensiv. Ukraina sätter dock inte in sina soldater som kanonmat, vilket Ryssland gör. Säkert på order av Putin. Därför är dödstalen: ryska soldater 31.000, ukrainska 4-5.000, enligt ukrainska uppgifter. Ryssland – på TV – försade man sig för någon månad sedan, med samma tal som Ukraina har, men sedan har det varit tyst.

I 27 dagar i sträck har fler ukrainare kommit tillbaka till landet än lämnat detta. I siffror: 31.000 har lämnat under perioden. 184.000 ukrainare har återvänt de senaste 27 dagarna.

Ukraina ser framåt. Nu vill man attrahera utländska företag när landet ska byggas upp igen. Och utvecklas , får man väl tillägga. Därför har regeringen nu planer på att göra engelskan till ett officiellt språk i Ukraina. (Det borde vi redan ha gjort) Att man hinner och vill engagera sig framåt på detta sätt är ett synnerligen gott tecken.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.