Finns verkligen Gängbrottslighetens Vänner?

Detta är en fråga som nog Du, och i vart fall jag, brottats med. Inte minst sedan jag skrev en blogg på temat “Gängbrottslighetens vänner ställer upp” i måndags.

Svaret på frågan är nog att ingen direkt villl främja de gäng och klaner som idag begår allvarlig brottslighet och t o m dödar – även oskyldiga i stridens hetta. Alla vill säkert att de gäng-kriminella reduceras, att deras grepp över utsatta områden minskar, och så småningom upphör helt.

Men, det finns grupper som är “Nyttiga Idioter” och därför blir Gängbrottslighetens Vänner. Vilka är då dessa?

 • De godtrogna som alltid tror att människan i grunden är god bara den får ett bra boende, mat för dagen och god utbildning
 • Integritets-aktivisterna som tror att alla ingrepp i form av övervakning, avlyssning, visitering, tillträdesförbud etc innebär en inskränkningen i individens frihet.
 • Gäng-advokaterna, ett 50-60-tal som blir förbindelselänken till övriga delar av de kriminella gängen.
 • Advokatsamfundet, som regelmässigt invänder mot kameraövervakning, avlyssning, hävande av sekretess mellan socialtjänsten och polisen och andra åtgärder som kan vara integritetskränkande (enligt Samfundet) Inte heller stoppar man gängadvokaternas framfart.
 • Domstolarna som idag kräver starkare bevisning än tidigare och inte heller idag ser till helheten, som man gjorde tidigare, utan ifrågasätter varje bevis för sig.
 • De journalister som alltid vill ifrågasätta hårdare straff eller integritetskränkande insatser mot de kriminella gängen och gärna vill få fram uppgifter att sådana uppfattningar är svart-bruna. (Genom intervjuer)

Nu kan vi notera, kors i taket, att en person som står för mycket av all kriminolog-flum genom tiderna, Jerzy Sarnecki, nu vill ha klart strängare straff, även för de yngre grova brottslingarna.

Som jag skrev i ett nyhetsbrev nyligen, så är jag lite optimistisk, ser ljuset komma, inte från ett annalkande tåg utan som en upplysning. Ett skäl är den reaktion som sker gentemot de kriminella gängen och klanerna både bland vanligt folk och bland politikerna, även om det går för långsamt. Men det går åt rätt håll och för att citera SVT:s Mats Knutson: Utan en klar förändring av gängkriminaliteten före nästa val är Stefan Löfven “körd”.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Finns verkligen Gängbrottslighetens Vänner?

 1. Listan på “de nyttiga idioterna” borde spridas vida omkring som en ögonöppnare.
  Tyvärr är alltför många aningslösa och okunniga om orsakerna till tillståndet i stackars Sverige.
  Advokatsamfundet har jag länge haft ett ont öga till för att inte tala om de flesta av våra journalister i MSM.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.