Fokusering på bara jobb leder helt fel

Dagens Nyheter hade en ledare den 29 december med rubriken “Jobb, jobb, jobb“. Den är värd att återkomma till. Huvudbudskapet var att arbetslöshetsfrågan blir den viktigaste frågan de närmaste åren. En ökad arbetslöshet från 7,7 till 8,4 procent prognosticerar Konkunjukturinstitutet för 2014.

Vilka lösningar har DN? Lägre ränta, fler företag och välfärdsjobb är receptet i ledaren. För min del är DN:s utgångspunkt fel. Skall man bara ha jobbskapandet i åtanke blir det allt annat än nya jobb. Fler företag är rätt, men framför allt måste de befintliga företagen växa, inte primärt anställa. Växer de, så anställer de. Det ena följer på det andra.

Vad behövs då? Jo, investera för framtiden, som Reinfeldt och Borg angav i sin statsverksproposition i höstas. En viktig åtgärd är förändring av ägarskatterna. Det har Anders Borg visat ett positivt intresse för, men låt det då inte ta flera år att utreda. Tillsätt i stället en grupp (kalla den för utredning om ni vill) och ge dem i uppdrag att arbeta på heltid och komma fram med konkreta förslag inom högst ett halvt år!

Börja med att läsa OECD:s utvärdering av Sverige inför framtiden som kom på regeringens bord i november. Läs om den i min blogg här. Här är länken direkt till OECD:s preliminära rapport. Jag kommer att ge en sammanställning i ett antal blogginlägg av OECD:s analys och rekommendationer till Sverige. De kommande veckorna hittar Du dem. (alltså inte denna veckan) Du som vill vara säker på att få bloggen kan prenumerera på den här.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.