Förseningen av 5G beror på regeringen

Nu verkar det som om PTS beslut om att förbjuda Huawei är skälet till 5G-förseningen. Detta är inte korrekt. Skälet till förseningen är att auktionerna ha fördröjts i två år, då Stefan Löfven lovade att Sverige skulle gå före ut utrullningen av 5G. Löftes gavs i maj 2018.

Exakt när utlysningen av 5G -näten skulle ha skett kan inte sägas, men löftet var att Sverige skulle ligga i framkant på den nya tekniken. Då fanns inte mer än några månaders utrymme efter statsministerns löfte. Sedan har alltså Stefan Löfven brutit sitt löfte trots en mängd försök från telebolag, Ericsson och andra att få till beslutet så snabbt som statsministern indikerade. Utan effekt.

Vi har två frågor som kolliderar. Det ena är 5G-nätet. Det andra är strategiska utländska investeringar av känslig karaktär. Genom att nu blanda ihop dessa två frågor blir situationen ännu svårare än den redan var. Med Sverige på 5G:s efterkälke, trots löfte om motsatsen.

Den otroliga Långbänken kring  med utländsk lagstiftning om strategiska eller känsliga investeringar ser ut så här:

Tilläggas kan att de utredningar som gjorts uppenbarligen har varit bristfälliga. Därför gjordes 2017-18 ett försök att genom en kompletterande utredning, som just hette “Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen”. Ändå räckte lagstiftningen inte till när Huawei skulle stoppas. Och nu pågår också en ytterligare utredning Utredningen om Säkerhetsskyddslagen”

Regeringen kan aldrig komma till skott, utredningarna är otillräckliga, kompletteringar behöver ske, och så behöver ytterligare en utredning – i samma ärende – tillsättas. Så fortsätter det när Långbänken tycks vara målet. Sverige borde kunna bättre.

Tilläggas kan att om 5G-banden utlämnats 2018, enligt Löfvens löfte, så skulle ett ingripande mot Huawei sett annorlunda ut. Den hade då skett som en krav på teleoperatörerna och inte ett utpekande och ett stopp för Huawei.

 

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Förseningen av 5G beror på regeringen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.