Förstår politikerna finliret? Fortsatt stöd behövs!

I morgon skriver Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke på DN Debatt. Rubriken är “Företag kan behöva fortsatt stöd för att överleva krisen”. Faran är stor för en fortsatt svår utveckling. I artikeln sägs att Svenskt Näringslivs beräkningar visar att de månatliga konkurserna kommer att fördubblas jämfört med mars och april.

Artikeln har fokus på den återstart som återstår när den nuvarande pressade situationen är förstånden. Men, så är inte fallet ännu. Vi måste kunna “återstarta Sverige när den akuta krisen är över”, skriver Jan-Olof Jacke. Krisen är alltså inte övervunnen ännu. “Den värsta utslagningen kan alltså ligga framför oss.”, enligt Jacke.

Vad behöver politikerna göra? Jo följande enligt Svenskt Näringslivs VD:

  • Krishanteringen måste vara tillräcklig 
  • Krishanteringen måste vara uthållig
  • Krishanteringen måste gå att lita på

Sker detta, så att vi övervinner den idag pågående ekonomiska krisen så förslår Svenskt Näringsliv ett program Återstarta Sverige enligt följande fyra punkter:

  1. Incitamenten att investera och ta risk
  2. Viljan att anställa
  3. Incitamenten att arbeta
  4. Handeln med omvärlden

Förutsättningen för att Återstarta Sverige är att den nuvarande krishanteringen fungerar. Faktum är att den diplomatiska tonen delvis döljer att Svenskt Näringsliv egentligen tycker:

Nu verkar det på biträdande partiledaren i Centern, Anders W Jonsson, som om man just nu försöker förhandla fram ett nytt stödpaket. Kanske kan det ge stöd till företag som tappat en stor del av omsättningen även i maj och juni? Kan det nya stödpaketet då både bli tillräckligt och uthålligt? Kommer man också rätta till de beslutade stöden så att de går att lita på, bland annat så att semesterlön utgår till de anställda? Sker inte detta blir det enligt Svenskt Näringsliv ingen återstart. Då blir det en återuppbyggnad i stället.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Förstår politikerna finliret? Fortsatt stöd behövs!

  1. Partier kämpar om mandat = röster, och enskilda politiker kämpar också om röster. Väljare ger genom sitt större antal fler röster än företag. Därför stödjer politiker hellre personer (anställda) än företag. Mer utpräglat på vänster- än högersidan. Stöd till företag måste kunna räknas om i röster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.