Framtidens samhälle tillhör det robotarna?

För fem år sedan kom domedagsprofetian. robotarna tar 47 procent av framtidens jobb. Martin Fords bok, som jag skrev om då, förtjänar att ta del av idag också. Senare analyser visar att det automatiserade samhället tar jobb ”i mitten”, men beräkningarna ligger bara på 7 – 12 procent. Men då glömmer man bort att nya typer av jobb tillkommer också.

I fredags hade 100-årsjubilerande Ingenjörsvetenskapsakademin, iVA, ett intressant nedslag i framtiden. Akademin hade bjudit in den framstående nationalekonomen Harvard-professorn Dani Rodrik. Han talade under rubriken ”Ekonomisk politik i en tid med intensiv teknikutveckling”. Tre intressanta paneler diskuterade och värderade hans utsagor.

Rodriks tema är att polariseringen ökar, medelinkomsttagarna drabbas och det uppstår starka spänningar i samhället. Här är hela seminariet på video, så man kan välja själv vad man vill se. Utmärkt.

Reaktionerna från nationalekonomerna som debatterade Rodriks teser var att polariseringen gäller USA, inte Europa på samma sätt. Det framgår också av Rodriks egna bilder. Däremot vet man givetvis inte vad som kan ske i framtiden.

Produktiviteten har gått ned i västvärlden under senare år, påpekade Rodrik. Han tyckte detta var underligt med de stora insteg som den nya teknologin tagit med digitalisering och AI på alla områden. Men han nämnde inte att det var en likadan reaktion för 30 år sedan, datorerna syntes, men inte deras effekter. Den så kallade Solow-paradoxen. Min tro är att digitaliserings-effekterna kommer, men är svåra att mäta; Kvalitet, nya produkter och tjänster.

Två intressanta nedslag i diskussionerna. Först Sara Öhrvall som menar att Sverige inte alls hänger med i AI-utvecklingen. Sedan var det politikerna som påstod att Sverige är rätt rustat i regering och riksdag för att ta snabba beslut. Jag undrar var dessa politiker varit under de två senaste decennierna.

Till sist: Dagens Nyheter har idag en artikel om Dani Rodriks tankar. Rubriken ”Staten behöver bli mer aktiv inom jobbskapande” ger knappast den korrekta bilden. Men olika perspektiv kommer fram i artikeln, som tål att läsas.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Framtidens samhälle tillhör det robotarna?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.