Framtidsarbetet i regeringen

Det är en del som tycker att regeringen inte ska syssla med innovationer, digitalisering och den kommande framtiden. Det håller jag inte med om, även om det är självklart att inte politiken ska försöka dirigera vad som ska hända i näringslivet. Det är inte heller regeringens arbete inriktat på. Däremot behöver frågorna analyseras och diskuteras, och mycket behöver utredas. Den som tror att allt går av sig självt, styrd av den osynliga handen (marknaden) tar fel. Regelverk, utbildning, forskning och skatter är områden som politikerna har ett stort ansvar för. Att näringslivet nu är med i processen, och inte betraktas som ett särintresse, ligger i hela landets intresse.

Vad som däremot är dåligt idag är informationen om det arbete som pågår. Det finns ingen samlad bild av vad regeringen gör. Inte heller går det att bilda en sådan uppfattning själv, genom regeringens hemsida, för den är så dålig att man undrar hur man kunnat tillverka en så urusel produkt. Hemsidan är flashig, lättläst, som om den vore gjord för småskolebarn. Titta själv, det gör Du kanske inte så ofta. Försök hitta information om sådan Du tycker är viktigt, se vilka i regeringskansliet som sysslar med vad, etc. Du kommer att blir förvånad och förbannad. Den tidigare hemsidan var också dålig, men där fanns mycket mer information, och överblicken var bättre.

Därför vill jag idag fokusera på de framtidsgrupper som finns i regeringen, underledning av framtidsministern, Kristina Persson. Det är tre grupper:

Ett tidigare blogginlägg ger en del ytterligare information. Nästa vår, troligen, kommer grupperna lägga fram sina förslag.

Framtidsarbetet tar jag upp nu, för det har precis hållits ett Automation Summit i början på september i Västerås. (Intressanta föredrag här i efterhand) Där talade bland annat framtidsministern Kristina Persson.Hennes intryck var att  Sverige på det tekniska planet klarar sig väl. Däremot är hon mer missmodig när det gäller hur vi kan klara de ekonomiska och politiska system. Hoppas hon snart berättar vidare. Detta låter inte bra, om inte regeringen tror att politiken och ekonomin håller.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.