Fruktan för att jobben försvinner verkar klart överdriven

Sedan 4-5 år tillbaka har olika rapporter tävlat i att ge skräcksiffror över hur många som förlorar arbetet när automatiseringen, byggd på digitala lösningar med artificiell intelligens, slår igenom i näringsliv och offentlig sektor. Hälften av jobben försvinner har varit ett standardresultat. Men detta är enligt ny forskning betydligt överdrivet. Under senaste tid har hundratals studier gjorts, som ge en helt annan bild. Som vanligt är McKinsey i frontlinjen, med en rapport i december 2017Den heter JOBS LOST, JOBS GAINED: WORKFORCE TRANSITIONS IN A TIME OF AUTOMATION. Här ska jag ger en kort redovisning av McKinseys resultat och hur man resonerar. Läs dock gärna rapporten.

Det senario som McKinsey utvecklat bygger på studier i 46 länder. De arbeten som berörs av automatiseringen är mellan inga upp till en tredjedel. I genomsnitt skulle 15 procent av jobben beröras.

Behovet av arbete påverkas positivt av att de flesta ekonomier växer, bland annat som ett resultat av den tekniska utvecklingen. Särskilt gäller detta i utvecklingsländerna  där behovet av hälsovård för den åldrande befolkningen kräver mer arbetskraft. Sak samma när det gäller infrastruktur och energi.

Men, understryker McKinsey, att även om det kommer att finnas tillräckligt med jobb 2030, så krävs en radikal anpassning. År 2030 kommer mellan 75 och 375  miljoner arbetstagare (3-14 procent av arbetskraften) att behöva byta jobb. För att klara dessa jobbyten måste utbildning i stor skala till. Dock ska noteras att de nya uppgifterna kräver mer engagemang, större kreativitet och flexiblare attityder än dagens mer monotona arbeten. Det innebär dock att uppgifterna också blir mer stimulerande.

Inkomstpolariseringen torde dock fortsätta, särskilt i samhällen som det amerikanska, enligt McKinsey. Det är viktigt att byte från ett jobb till ett annat går snabbt. Dröjer det mer än ett år, då drabbas individen och pressen på lönerna blir större. Även här har utvecklingsländerna det lättare, enligt McKinsey. Här ökar den ekonomiska medelklassen ytterligare.

För att utvecklingen ska gå så smidigt som McKinsey redovisar krävs dock en medvetenhet och insatser både från politiska beslutsfattare och företagsledare. En avgörande faktor är också att den ekonomiska tillväxten inte avtar, utan gärna ökar. Stillastående ekonomier kommer att få det svårt, kan man notera.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.