Fusket med assistansersättning har fortsatt i två år med regeringens goda minne

Sedan lång tid tillbaka så har jag lyft Långbänken, som innebär att regeringen i Sverige inte åtgärdar det problem och brister som finns. I stället så väntar man och tillsätter utredningar och detta sker på alla områden. Detta vill bloggen påminna om när det gäller assistansersättning, när det gått exakt två år sedan regeringen blev uppmärksammade på ett fusk som IVO då påpekade för regeringen.

Under de två år som gått har ingenting hänt. Som Du kan se nedan hade det varit enkelt att med justering i lagtexten stoppa fusket. Man undrar varför regeringen låtit två år gått utan att åtgärda detta. Men det är väl ingen hovjournalist som vill ställa denna svåra fråga till regeringen, för då kanske det är sista frågan man få ställa…

Så här skrev Expressen i en ledare i juli förra året: Assistansen ska inte vara en bankomat för kriminella.  För att det hel ska fungera gäller:

att alla bolag måste numera ha tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Men det finns dock ett kryphål:

Om en brukare trots allt är knuten till ett bolag utan tillstånd så finns det inget lagstöd för oss att neka utbetalning.

Det betyder att fuskande företag, som knyter upp brukare, kan få sin ersättning i trots att de inte får bedriva assistans-verksamhet.. Detta hade enkelt kunnat åtgärdas genom att regeringen ändrade i lagen så att brukare måste vara registrerad hos assistans-företag som är godkända av IVO. Trots att socialministern fick in en sådan begäran i februari 2019 så har ingenting hänt. så fortfarande finns kryphålet kvar. Varför?

Lägg därtill att enligt rådande lagstiftning får myndigheten (Försäkringskassan) inte utreda själva assistenterna och deras förehavanden. Inte ens när försäkringskassan märker att det är fel på bolagens verksamhet och fusk kan misstänkas. Sekretessreglerna är dessutom sådana att de olika enheterna på försäkringskassan får inte tala med varandra. Inte heller får Kassan ta in uppgifter från Skatteverket eller Migrationsverket. Allt verkar var ordnat så att fusket ska vara så lätt som möjligt att genomföra.

Nu har det tydligen gått så längt att Försäkringskassans generaldirektör måste säga ifrån på skarpen. Låt försäkringskassan själv utreda bidragsbrott, kräver Nils Öberg..Artikeln skrevs den 5 november, så det har bara gått tre månader. Hans krav:

  • Avskaffa sekretess mellan myndigheter
  • Låt Försäkringskassan utföra brottsutredningar
  • Låt försäkringskassan få hämta in de uppgifter som krävs från assistansföretagen
  • Låt Försäkringskassan få kräva tillbaka felaktiga utbetalningar

Brottsligheten är så omfattande gentemot välfärdssystemet att det är systemhotande, påpekar Försäkringskassans Generaldirektör. Eftersom ingenting händer, så kom igår Skatteverkets Generaldirektör Katrin Westling Palm med en ännu skarpare artikel i DN: ”Folkbokföringen utnyttjas som verktyg för brott mot välfärden”

Du kan själv läsa DN-artikel. Låt mig bara notera att Skatteverkets generaldirektör frågar “Varför tar det sådan tid att göra nödvändiga lagändringar?”

Sedan 2015 har Statens Offentliga utredningar gjort 5 utredningar om brott mot välfärdssystemen. Effekten är dock minst sagt begränsad. Långbänken regerar och regeringen är passiv, som vanligt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.