Globaliseringens nackdelar: Chip-tillverkningen har hamnat på Taiwan

I onsdags varnade jag för att EU – och hela Västvärlden – håller på att bli beroende av Kina för de viktiga sällsynta jordartsmetallerna. Sak samma när det gäller de avancerade chipen. Av de mest avancerade chipen i världen så står Taiwan för hela 92 procent. Inte är det farligt så länge Taiwan är herre i eget hus, men vem vet vad Kina kommer att göra? Artikeln “FT Big Read Semiconductors” i Financial Times den 25 oktober sammanfattar väl läget.

Idag finns det anledning att visa hur beroende vi blivit av Taiwan för de viktiga chipen som behövs nästan överallt idag i modern teknik. För 30 år sedan hade Europa drygt 40 procent av världens tillverkning av chip. USA hade en lika stor andel. Japan stod för resten.

Idag är bilden denna: USA och Europa står för vardera ungefär 10 procent av världens chip-tillverkning. Taiwan och Sydkorea står för vardera cirka 20 procent. Japan och Kina för vardera 15 procent. De allra mest avancerade chipen med N2 – N5 (nanometer) står Taiwan för hela 92 procent. Europa har för övrigt ingen alls tillverkning av de mest utvecklade chipen.

Så här har det blivit i globaliseringens tidevarv, när marknaden fått styra.  Avgörande har varit de lägre kostnaderna i Asien och att “Gudfadern” för chip-industrin i Taiwan, Morris Chang, varit så duktig. 

Nu satsar USA och Europa stora belopp och TSMC i Taiwan, som är det ledande företaget, hjälper till. Men noteras ska att Intel som många tidigare trodde var mästaren i chip-branschen hamnat på efterkälken. anses idag ligga två år efter TSMC, på grund av sämre teknisk utveckling och implementering. Nu slår Taiwan vakt om sin position och vilket är lätt när de ligger så långt före även USA.

Här finns EU Microship Act, eller något ditår, som ger fina ledtrådar om Du är intresserad.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.