Gör ingenting om Du kan tillsätta en ny utredning

Detta är de svenska politikerna valspråk. “Gör inget om Du kan tillsätta en ny utredning”

Nu gäller det anonyma kontantkort till mobiltelefonerna. För att kunna stoppa gängkriminaliteten och bekämpa extremismen. Den frågan började utredas redan år 2000. Utredningen SOU 2005:38 “Tillgång till elektronisk kommunikation i brottsutredningar” redovisades i maj 2005. Till den då sittande socialdemokratiska regeringen som hade tillsatt utredningen.

Nu, igår, sa inrikesminister Mikael Damberg att regeringen ska tillsätta en utredning om förbud mot anonyma kontokort i mobiltelefonerna. Trots att det finns en utredning gjord redan för 15 år sedan. Den nya utredningen får nästan ett år på sig. Sedan ska behandling och Lagrådsremiss ske och proposition skrivas och riksdagen besluta. Klart tidigast 1 januari 2021.

Alla kontantkort ska registreras” konstaterade Mobil Nyheter  den 22 december 2005. Det skulle ha trätt i kraft 1 januari 2007. Men, den socialdemokratiska regeringen ångrade sig, och det blev inget förslag till riksdagen. Den borgerliga regeringen fick ta över frågan, och väntade  i fyra år, då regeringen skickade in en lagrådsremiss år 2010. Där föreslog man inte registrering av kontantkort. När sedan Lagrådsremissen blev proposition 2012, så förslog den borgliga regeringen inte heller förbud mot kontantkort utan registrering.

Noteras kan dock att en utredning som tillsätts 2000, ger förslag 2005 och blir proposition 2012 för genomförande 2013 är ett underbart sätt att hylla Långbänken. Och ge de gängkriminella och terroristerna utrymme att ostört driva sin verksamhet. Dessutom genomförs inte kravet om registrering av mobilkort. Det har man börjat tala om idag igen.

Och nu säger Mikael Damberg att en ny utredning ska tillsättas för att förslå förbud mot anonyma kontantkort. Han hänvisar till att polisen och säkerhetspolisen inkommit till regeringen med en hemställan om förbud. Det är kanske sant, men inte hela sanningen. En skrivelse kom in redan år 2004 (och fler har följt senare) till den då pågående utredningen, för kännedom till regeringen, (RÄS000-5200/04) Polisens sammanfattning då, år 2004, att en fortsättning med anonyma kontantkort skulle innebära att polisens arbete “inom ett par år kan väntas bli ohanterlig” Nu har det gått 16 år…..

Mitt förslag till Mikael Damberg:

  • Be Dina medarbetare ta fram SOU 2005:38
  • Be dem läsa igenom den 490 sidorna där anonyma kontantkort behandlas på 99 ställen
  • Läs också om polisens inlaga år 2004 om det absoluta behovet enligt dem att förbjuda anonyma kontantkort (RÄS000-5200/04).
  • Be juristerna på justitiedepartementet att utan dröjsmål utforma en lagtext
  • Låt innehav av anonymt kontantkort bli straffbart med ett lägsta straff på två år för de gängkriminella. Då kan de häktas, tas bort från gatan.
  • Be svenska folket om ursäkt för att ni dröjt i snart två decennier att införa kontantkorts-förbudet.

Så enkelt borde det vara, men jag ör övertygad om att regeringen är angelägen om att få en ny utredning i statistiken. Det ger intryck av handlingskraft, “det sker med samhällets fulla kraft”, för att citera Damberg i Rapport i går kväll.

Är det någon som inte förstår att den svenska politiska systemet inte fungerar särskilt väl? (På många andra områden är det lika illa, men där sker inget mord på en kvinna med en bebis i famnen, och då har vi överseende med alla Långbänkar)

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Gör ingenting om Du kan tillsätta en ny utredning

  1. Tack för dina klargörande uppgifter. Det är ju lätt att få konspiratoriska tankar vid läsning av ovanstående. Hur som helst är förtroendet för de som makten haver att göra ngt förbrukad. På radion i morse- kommer att saknas 80 000 lärare men det blir tydligen friår igen och fler semesterdagar för familjen.
    Hur har det kunnat bli så här är en fråga som alltfler ställer sig är jag helt övertygad om.

  2. Det finns många exempel på hur den svenska flatheten fungerar. Jag är övertygad om att det bara är de personer som har onda avsikter som kommer att reagera om det blir en registrering av kontantkort. Ett annat område där vi sitter på läktaren och tittar på gäller utförsel av stöldgods ur landet. Enligt uppgifter tidigare i veckan så förs det ut stöldgods ur landet till ett värde av 2 miljarder kronor. Det är många bilrattar och krockkuddar det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.