Hänt i världen hösten 2016

Tillväxtanalys gör varje halvår en sammanställning av vad som hänt på olika områden i världen. Nu kom idag höstens rapporter,som jag inte kan låta bli att redovisa. Här är först länken till alla rapporter, både de nya, och de som kom tidigare. Men här kan Du se hur mycket värdefull som kommer i omvärldsbevakningen som Tillväxtanalys fortlöpande gör.

Här nedan de höstrapporter som kom från Tillväxtanalys idag

Förutom detta gör Tillväxtanalys en mängd rapporter om omvärlden, som är mycket matnyttiga och som nedladdas i 1000-tal. Men dessa omvärldsrapporten kommer regeringen, läs Näringsdepartementet, att stoppa från och med 1 januari nästa år. En skam för vårt land att inte staten kan stå för en viktig omvärldsbevakning.

Nu kommer, enligt budgeten, Näringsdepartementet att ta över omvärldsbevakningen, lyfta ut den från Tillväxtanalys, och hemlighålla rapporterna. De blir arbetsmaterial på Näringsdepartementet, som själva aldrig tidigare har haft tid att läsa rapporterna förrän ett halvår efter de publicerats.

Den förändring som kommer ske vid årsskiftet av Tillväxtanalys beskriver myndigheten på bästa nyspråkhär: Det kan också kallas PC, politiskt korrekt. Den stympade myndigheten kan och orkar inte längre fortsätta slå vakt om sin viktiga omvärldsbevakning, utan lägger ned vapnen. Få i Sverige har reagerat mot den horribla behandling som både myndigheten Tillväxtanalys och dess verksamhet blivit utsatta för. Se mina tidigare bloggar i ärendet.

 

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.