“Häpnadsväckande saktfärdighet från regeringens sida” Annie Lööf i DN

I gårdagens DN intervjuades Annie Lööf om Corona-pandemin. Intervjun är intressant, och därför väljer jag att ge kontentan av hennes intervju här, eftersom Du som inte prenumererar  på Dagens Nyheter annars blir utan de intressanta  besked som Annie Lööf lämnade i intervjun: Annie Lööf om regeringen: Har gjort för lite och för sent. För att Du som inte har DN ska bli informerad ger jag några utdrag ur intervjun.

“det är uppenbart att om vi hade haft ett mer aktivt ledarskap så hade vi kunnat pressa tillbaka smittspridningen på ett annat sätt”, säger Annie Lööf.

“Det yttersta ansvaret vilar på regeringen. Jag tycker att man har varit saktfärdig och vidtagit för små åtgärder.

Vad saknar Annie Lööf i regeringens handlande?

  • Utökad testning
  • Regionala strategier
  • Ny pandemilag

Det är i stort samma kritik från Annie Lööf av regeringens hantering av Corona-pandemin som Corona-kommissionen kommit med.

I intervjun som Hans Olsson gjorde med Annie Lööf kritiserade hon ännu skarpare regeringens hantering och saktfärdighet av stödet till landets utsatta företag. Men detta redovisade inte Hans Olsson. (Uppgifterna har jag direkt från Annie Lööf)  Det är bra med skyddande journalister, Stefan Löfven?

Sedan går Annie Lööf i DN-intervjun (som publicerades) och ger där sin syn på vilken regeringsbildning som är möjlig. Detta är Annie Lööfs position:

 Vi kan samarbeta både med Socialdemokraterna och med Moderaterna. Vi tar gärna plats i en regering men vi kommer inte att förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna och Moderaterna behöver kunna tala med varandra. Och i det läget kan Centerpartiet också vara med, säger Annie Lööf. Hon avslutar intervjun med:

Mitt besked är att jag gärna samarbetar med M eller S, men fokus ligger på det sakpolitiska innehållet.

Detta skulle kunna tolkas som att sakpolitiska innehållet skulle kunna styra också när det gäller SD, men så torde det inte vara. Så i det läge torde det vara väsentligt närmare till S än till M.

Inför Centerpartiets Kommundagar idag höll Annie Lööf ett anförande idag. Det är verkligen hör och sevärt, även om man inte delar alla budskap. Men mycket, får jag själv säga.

Om Stefan Löfvens saktfärdighet när det gäller Corona-pandemin: Mañana-Mañana-politiken måste få ett slut

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.