Hos oss hittar Du Sveriges framtid

Det låter väl fantastiskt? Och är det också. Företaget heter Miljonbemanning

Detta företag tog över efter SIDA, som på tre år skapat sju företag. De tre bakom företaget och succén är invandrare, tre killar som bor i Stockholm. Bolaget startade  de för 8 år sedan. Då hade de fel namn, inget kontor och inga referenser. Hur det gick till att komma igång och utvecklas beskrivs i Arbetsmarknadsnytt.se

Första jobbet kom när SIDA och Botkyrka kommun kört fast i ett projekt som gällde att hitta folk som kunde starta företag i utvecklingsländer. Miljon-grabbarna körde en speeddejting med 97 invandrare i utanförskapsområdena runt Botkyrka. De fick fram 4 nya företag och fakturerade sedan SIDA för jobbet med 20.000 kronor, inklusive moms. (Men nu tjänar de miljoner på sitt arbete)

Grabbarna heter Shafik Muwanga, Ali Khalil och Saleh Karrani.

Var är Miljonbemanning idag den torsdagen 30 januari klockan 10:16? Jo

  • Har skapat 4887 jobb
  • Haar 5483 personer som väntar på jobb
  • Har 53 lediga jobb

Det är sådant här som stimulerar. Tyvärr räcker det dock inte för att klara av utanförskapsproblemet. Men, det är en bit på vägen. Andra kan få inspiration och göra likadant, eller lite annorlunda.

För några dagar sedan blogga<de jag om Assar Lindbecks artikel i Dagens Nyheter, “Sverige illa rustat för fortsatt stor invandring” Igår pågick diskussionen om invandringen i Migrations-kommittén som regeringen kallat till. Där är det framför allt migrations-volymen som står i fokus. (Både V och SD är med)

Det finns en nyhet som Stefan Löfven lanserade, som är helt falsk. Fake News, och som många sprider vidare. Enligt Stefan Löfven har tiden för att få hälften av de nyanlända i arbete kortats från nio år 2014 till 4,5 år i dag. Att få arbeta en timme är sysselsättning enligt statsministern, Men detta innebär inte försörjning. Senast igår gav Ekot en felaktig uppgift om nyanlända i sysselsättning, fake news med andra ord. Skärpning!

Det tar 13-14 år innan hälften av migranterna får en självförsörjning. Den andra hälften vet vi inte om de någonsin kan klara sig själva. Så ser verkligheten ut.

Det Assar Lindbeck-seminarium den 10 mars, som jag inviterade till i tisdags, har just fokus på ekonomisk politik, som vetenskap (validerad) och inte tyckande. I bloggen finns en länk för anmälan till seminariet.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Hos oss hittar Du Sveriges framtid

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.