Hot om nya och höjda skatter skadar näringslivet

Idag tar Dagens Industri på sin ledarplats upp regeringens och politikernas skatter som hindrat och nu hotar näringslivet. Särskilt tar man upp finansbranschen. “Sverige måste värna sin finansindustri” Nu har man inte kunnat lita på de överenskommelser som regeringen givit. Det framgår av en djuplodande artikel, som finansdepartementet inte vill dementera, och som visar att löftet till Nordea i januari 2017 inte hölls, och därför flyttade banken till Finland.

I tisdagens tidning  publicerade Dagens Industri ett dokument, signerat Martin Rex. Detta med titeln “Flytten fick Nalles stjärnglans att falna”. Detta dokument visar att regeringen i början på 2017 gav klartecken till en neutral beskattning även om Nordea hade sitt ägarkapital registrerat i Sverige. En månad senare bröt regeringen Magdalena Andersson och Per Bolund löftet genom att föreslå väsentligt höjda bankskatter, särskilt resolutionsavgiften, som framför allt skulle drabba Nordea. Sedan ändrade sig regeringen i juni månad, men då hade Nordea redan beslutat om en flytt till Finland.

Det går alls inte att lita på den svenska regeringen, det konstaterade Nordea våren 2017. Den slutsatsen drar Lotta Engzell-Larsson i dagens ledare i DI. Därför flyttade Nordea.

LO:s tal om höjda skatter skrämmer slag på många som startar nytt. Effekten blir inte att de berörda går ut offentligt och reagerar, utan de protesterar genom att handla utifrån de promisser som de tror kan gälla. Sveriges näringslivsklimat blir sämre. Skulle sargas väsentligt om gåvo- och arvsskatt infördes.

När är det dags att infria Stefan Löfvens löften om Affärsplan Sverige? Som han egenhändigt redovisade på DN Debatt i september för snart nio år sedan. Den 24 september 2012 för att vara exakt. Varför har inte en enda journalist påmint vår statsminister om detta löfte, att tillsammans med näringslivet utarbeta en Affärsplan Sverige. Planen har fem avsnitt, som skulle utvecklas, och detta hjälper säkert näringslivet med. Det tror jag mig kunna lova.

Finansplats Stockholm skulle utvecklas, det kom politiker och staden överens om för 20 år sedan. Nu ligger Stockholm på plats 31, en nedgång på senare år med 7 platser. Detta kanske kan vara bra att veta för skatte-ivrarna i regeringen och i en del partier.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.