Hovreportern och den inkompetente ministern

Näringsminister Ibrahim Baylan utfrågades i morse av reportern Agneta Durehed i Morgonekot. Den visar regeringens inkompetens och journalisternas foglighet.

Det var fruktansvärt att höra. Vilken inkompetens  näringsministern uppvisar. Nedan följer en beskrivning av intervjun. Men dessutom uppträder Agneta Durehed som en hovreporter. Hon försöker visserligen att ställa några tuffa frågor, men nöjer sig sedan med svaren.

Vad gör regeringen för att samordna så att skyddsutrustning och annat som behövs i Corona-bekämpningen kommer fram? Då hänvisar Baylan till att man givit socialstyrelsen i uppdrag att samordna. Sedan tillägger han att man i början på mars samlade företag och myndigheter för att skynda på processen. Det har uppenbarligen inte hänt mycket sedan dess. I vart fall saknas mycket i Corona-bekämpningen.

Reportern säger då att företag som var med för en vecka sedan i ett ekoinslag, som kan tillverka handsprit, inte fått besked ännu. Då upprepar Baylan att man haft en träff med företagen. “Men vi får väl följa upp med ytterligare träffar.”

Sedan frågar reportern varför det går så långsamt i Sverige. Baylans svar är att “Viruset finns i hela världen”. Så att hela världen berörs av Corona skulle vara skälet till att det går långsamt i Sverige, det är givetvis bara bortförklaring av lågt märke.

När Ibrahim Baylan efter 10 minuters intervju inte kan svara på hur regeringen ska få tillstånd en samordning, då ifrågasätter reportern om det inte kan vara företagens fel. Hon  frågar näringsministern om man inte kan ge bolagen order att tillverka. Nej, säger Baylan, det är inte aktuellt, det finns en god vilja hos företagen. Men, han tycks inte förstå att företagen inte kan leverera utan beställningar och utan en vettig samordning.

När Baylan blir ytterligare pressad av reporten, för det blev han, då säger han att “Vi vänder på varje sten” Vilket fantastiskt sätt att få fram skyddsutrustning och samordna insatserna: Vända på varje sten.

Sedan fortsätter Baylan, som svar på vad regeringen ska göra nu, att säga att “Vi måste ha en plan för extraordinära lägen” Vi var inte förberedda. Men, i framtiden måste vi se till “att det aldrig händer ingen”. Och för detta ska man säkert tillsätta en utredning. Tala om Långbänk!

Långbänks-Sverige kan lära av Sydkorea och Kina.

Hade inte Corona-krisen varit så allvarlig, så skulle kan kunna skratta åt inkompetensen och eländet. Den blir ett bra inslag till nästa Nyårsrevy.

Här är länken till intervjun som Agneta Durehed gjorde med Näringsminister Ibrahim Baylan i fredag den 3 april i Morgonekot.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Hovreportern och den inkompetente ministern

  1. Jag har alltid undrat varför denne man dyker i olika positioner. Vad har han åstadkommit? Han ger ett kraftlöst intryck. Varför går aldrig någon journalist igenom vad olika särskilt aktuella statsråd åstadkommit? En meritlista. Borde inte vara omöjligt.

  2. Hej
    Det är HELT ofattbart att regeringen har fått ökat förtroende. När man hör Löfvens svar på oväntade kritiska frågor svarar han att nu ska vi “inte vara så” när det är en pågående kris.
    En annan sak i mars tog vi emot nästan lika många asylsökande som en vanlig
    månad trots Europas stängda gränser. I princip alla länder har stängda gränser utom Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.