Hur går man från ord till handling?

Hur går man från ord till handling när det gäller Ett Bättre Näringslivsklimat? “Jag vet att Sverige kan bättre.” säger Magdalena Andersson, vår statsminister. Man kan bara hålla med. Att inte kunna dämpa gängkriminaliteten på sju år, att inte kunna hantera elbristen under samma tidsperiod och inte heller komma till rätta med alla dessa långsamma tillståndsprövningarna – det är inte bra. Bättre kan Sverige, men då skadar det inte att tala med varandra och samverka.

“Näringslivet förväntar sig en bra politik för jobben” så rubriceras idag en debattartikel från näringslivet med Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringslivs VD och fem andra VD-ar i näringslivsorganisationer. En verkligt tung artikel. (Länken fungerar) Där sägs bland annat:

 “Ska näringslivet fortsätta att vara dragloket för att bryta utanförskapet och leda Sveriges klimatomställning krävs en uthållig politik som sätter företagens konkurrenskraft och utveckling i centrum. “

I avslutningen på näringslivets debattartikel sägs följande, sug på det – ta det på allvar:

Som statsministern redan konstaterat är näringslivet avgörande för att lösa många stora samhällsproblem. Och om Magdalena Andersson på allvar avser att gå från ord till handling så finns vi här. Vi är mer än redo.

Det måste väl betyda att näringslivets företrädare gärna vill träffa statsminister Magdalena Andersson? Då kanske man kan slå en signal eller skriva ett brev? Som statsministern redan konstaterat är näringslivet avgörande för att lösa många stora samhällsproblem. Och om Magdalena Andersson på allvar avser att gå från ord till handling så finns vi här, säger man. Varför inte inbjuda sig till statsministern och regeringen för att tala om de frågor som behöver åtgärdas för att näringsklimatet ska bli så bra som möjligt?

Alternativet är att statsminister Magdalena Andersson går från ord till handling och inbjuder näringslivet. Då skulle Magdalena kunna vara så fräck att hon lånar sin företrädare löfte från den 24 september 2012 och utvecklar “Affärsplan Sverige”. Det lovade Stefan Löfven göra i en stor artikel i Dagens Nyheter. Och så lägga till en del som hänt sedan dess, efter 2012, och det är ganska mycket.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Hur går man från ord till handling?

  1. Ord, ord, ord. Här skall inte ledas någon “klimatomställning”, eftersom ingen behövs. Sedan 1800-talets slut har den marknära atmosfären globalt värmts en dryg grad.

    Det är en välkommen återhämtning från den periodvis besvärande kalla Lilla Istiden, då folk dog av missväxt och kyla. De facto har mer värme och koldioxid jämte växtförädling och bättre metoder tiden 1930-2015 ökat växtlighet och grödor mer än fem gånger, medan Jordens befolkning “bara” har ökat 3,5 gånger. Det skall vi vara tacksamma för.

    Men nu är Solens magnetiska aktivitet åter lika låg som under Lilla Istidens kalla perioder. Mindre och svagare solvind släpper in mer kosmisk strålning med mikropartiklar som kondensationskärnor för vattenånga. Vi får mer skylande moln och mer kylande nederbörd. Mätt och konstaterat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.