I vilken bubbla lever vår finansminister Magdalena Andersson?

För en månad sedan skrev jag en blogg som endast fick läsas av Magdalena Andersson. Med tillägget att Stefan Löfven fick “kika”, som man gör i “Smartare än en femteklassare”.

Det är uppenbart att finansministern inte förstod vad jag skrev. Därför vill jag ge henne och hennes chef ett nytt tips. Läs den utmärkta analysen som Dagens Nyheters Carl Johan von Seth skrev i måndags: “Magdalena Anderssons svångremsretorik skapar onödig osäkerhet”:

“I stället för att muttra om pengar till barnbidraget borde regeringen säga som det här: Det finns i dagsläget inget som talar för att pandemis effekter kommer att svälta svensk välfärd. Oron har inget fog.

Dessutom kan den förstärka den ekonomiska nedgången.”

På ledarsidan i Dagens Nyheter tog Gunnar Jonsson upp tråden igår: Att rädda Sverige från den ekonomiska katastrofen skriver han om, för den hotar, och här måste insatser till:

En person håller emot tills hon tvingas backa: finansminister Magdalena Andersson (S). Hon har bromsat och förhalat. Hon målar i mörka färger och varnar för att barnbidragen kan frysa inne,

Hur ska man beskriva regeringens åtgärder? Jo, med en statsminister som sitter i karantän på Statsrådsberedningen, är det finansministern som agerar. Det gör hon, Matilda Andersson, efter följande principer:

  • Skräm upp landets företagare så att de inte vet vad som händer – om de klarar sig
  • Låt alla förstå att hjälp till landets företag kan riskera barnbidragen i december

Är detta regeringens uppgift? Ska den inte i stället ingjuta mod i företagarna? Och låta barnfamiljerna få klart för sig att stödet till barnen kommer även i december.. Detta borde vara regeringens, och särskilt finansministerns uppgift, att ingjuta mod och visa ledarskap. Vad säger den Osynlige?

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”I vilken bubbla lever vår finansminister Magdalena Andersson?

  1. Om man rensar undan all skönmålande retorik har väl S bara två mål: a) att hålla ihop partiet, b) att behålla makten. Många blindskär i farleden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.