Idag behandlas strategin för EU:s viktigaste fråga

I går var det EU-val, där alla partier i Sverige tycktes vara vinnare, utom den lede Fi.

Idag behandlar EU sin viktigaste fråga – den inre marknaden. Strategin för framtiden. Frågan har verkligen inte kommit i fokus i valdebatten som den borde. Det är den fri rörligheten för varor, tjänster och kapital samt människor som är EU:s viktigaste uppgift. Här några fakta.

EU är idag världens största ekonomi (snäppet större än USA:s) med en BNP på drygt 14 trillioner euro.

Den inre marknaden har långtifrån ännu nått sin fulla potential. Enligt EU-kommissionen skulle EU:s bruttonationalprodukt kunna öka med 1,8 % enbart genom att man genomför det befintliga tjänstedirektivet på ett mer effektivt sätt.

Våra möjligheter begränsas när varor och tjänster inte kan handlas fritt, när bestämmelser  inte följs och när möjligheterna till gränsöverskridande offentlig upphandling inte används.. Tjänster svarar för mer än 65 % av EU:s bruttonationalprodukt (BNP) och 70 % av den totala sysselsättningen

De gränsöverskridande tjänsterna endast för 5 % av EU:s BNP, varorna för 17 % av EU:s ekonomi. Det är särskilt på tjänstesidan som utrymmet inte alls är utnyttjat. Detta innebär färre jobb, högre priser och en sämre ekonomisk utveckling i Europa.

EU-kommissionen visar tydligt och väldigt intressant hur EU:s möjligheter kan utvecklas. En 11-sidig PM ger bilden. Den finns dock bara på engelska än så länge: “The deeper and fairer Single Market” Lämplig att läsa nu på måndagskvällen, efter valet.

Idag och i morgon, den 27-28 maj, då EU:s ministerråd för konkurrenskraft håller möte i Bryssel. Ann Linde deltar för Sveriges del. Hur många känner till detta? Hur mycket redovisar media detta viktiga möte? Det kan inte var så många svenskar som inte instämmer i betydelsen av denna inre marknad, så här finns ett gott stöd för en kraftfull fortsättning.

Dagens Industri ger idag en god bild av de svårigheter som förestår för EU. I den artikeln intervjuas Fredrik Erixon, tankesmedjan Ecipe i Bryssel, som jag tidigare redovisat en EU-analys ifrån.

PS Dagens ledare i DI av PM Nilsson “Vill C och L ha det såhär?” måste läsas. Och leda till en rejäl uppstramning.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.