Idag börjar Davos-veckan

För att bedöma vad som är betydelsefullt idag, i samhällsutvecklingen, inte bara på ekonomins område, så är denna veckan World Economic Forum viktig. Där får man en biljett till framtiden, utan att vara med själv. Hör man inte till högdjuren bland de 3.000 deltagarna, utan svansen, så är det mycket bättre att sitta hemma. Jag vet av egen erfarenhet. Det finns otaliga intressanta rapporter och program. Man kan läsa eller lyssna – i realtid eller efteråt. Här är översikten och programmet – för dagarna fyra.

Här är en kort guide till WEF:s  övergripande agenda; Ett Lyhört och Ansvarsfullt Ledarskap.  Här ingår engagemang med inlevelse i kombination med en emotionell intelligens. Vidare integritet och öppenhet. Samt rättvisa och inkludering. Läs själv artikeln. Och det finns intressanta program på dessa ämnen under veckan.

Hur utvecklar smarta och framgångsrika ledare sina system? Det framgår av en intressant artikel, som leder vidare. Med fokus också på omgivningen, Världen.

Vi kan också lära av historien, även om den inte upprepar sig. I ett annat epos, som verkligen är spännande att läsa när man varit med några år, redovisas åtta erfarenheter från forna tiders ledare. 

Men i Davos finns också framtidens unga ledare på olika områden. Här uttalar sig 10 av dessa optimistiskt inför framtiden. En otrolig läsning, där Du kan gå vidare till varje individ.

Vilken är världens mest inkluderande ekonomi? Sverige ligger på 6:e plats. Tre av våra granländer ligger bättre till. Bäst av utvecklingsländerna är Litauen.

Hur skulle man kunna ändra världens ekonomiska utveckling? Hur skulle den kunna bli mer inkluderande och rättvis? 10 ekonomer i Davos ger svaret.

Vår statsminister Stefan Löfven deltar idag och i morgon i tre seminarier och avslutar med en presskonferens tillsammans med finansminister Magdalena Andersson.

Här är direktlänken till dagens program.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.