Industrins reformagenda viktig – men också en genomtänkt strategi

Ofta kan man inte se skogen för bara träd. Så lyder ordspråket.

Vad jag åsyftar är alla krav på stöd, som skymmer behovet av reformer och en marknadsekonomi där konkurrensen och effektiviteten är ledstjärna. Men det finns också behov av en strategi, där mål och behov måste vara styrande.

Nu har vi Industrins Reformagenda, bakom vilken 14 industriförbund står. Anmärkningsvärt att den inte har sammanställts och publicerats tillsammans med organisationen Svenskt Näringsliv. Den organisationen har i stället en egen reformagenda. Underligt.

Om vi – Europa och USA – inte ser efter våra behov så kan det bli så här:

Då blir det som när Ryssland använde gasen som ett vapen mot Europa. Eller när Kina stängde gränserna för insatsvaror som företag i Väst behövde, globaliseringen havererade.

Vad jag vill säga med detta är att vi måste ha två bollar i luften samtidigt.:

  • Vi måste i grunden ha ett marknadsekonomiskt system som genom att främja effektiva och marknads-styrda företag gör det lätt för företag att etableras och utvecklas. Samtidigt som vi konsumenter får bra varor till rätt pris.
  • Samtidigt måste vi fundera igenom och utarbeta en strategi för de produkter som är nödvändiga för utvecklingen och där vi inte får bli beroende av andra länder och gör en utpressning möjlig.

Två bollar samtidigt: Ett marknadsekonomiskt system och en strategi för att göra oss självständiga.

Du som vill ta del av den ensidiga argumentationen om nödvändigheten av reformer för att främja näringslivet kan läsa Dagens Industris ledare “‘Statsstöd bygger dåliga batterier”

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.