Infrastrukturutbyggnad viktigt inslag i innovationspolitiken

Ett satsning på gruvinfrastrukturen är under utveckling. Vi får inte glömma vår basindustri, med stål och skog också!

För att gruvindustrin ska kunna fortsätta att fungera som tillväxtmotor och jobbgenerator inte minst i Norrland har regeringen presenterat   investeringar för upprustning av både Malmbanan och vägen mellan Pajala och Svappavaara. Sammanlagt investeras ytterligare ca 3,5 miljarder kronor åren 2013-2017 i gruvrelaterad infrastruktur.

Visserligen är det just nu nedåt för gruvnäringen, men långsiktigt är det sannolikt en mycket intressant branch, tror jag. Och Sverige har goda förutsättningar med sina naturrikedomar. Det kan också bli en intressant arbetsplats. Se här vad gruvnäringen söker idag. Satsningarna nationellt söker Norrlandsregionerna matcha med en kompletterande strategi.

Infrastruktursatsningen från regeringens sida har många andra delar än gruvnäringen. Här redovisar regeringen kortfattat sina olika förslag. Detta är viktiga inslag i att investera Sverige för framtiden. Något som gläder en innovationskramare…

 

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.