Innovation är Stefan Löfvens adelsmärke

Många uppskattar livligt att den nye s-ledaren Stefan Löfven låtit innovation och tillväxt komma i fokus. Han var också en mycket uppskattad och aktiv ledamot i styrgruppen för IVA:s Innovation för tillväxt, där jag hade nöjet att arbeta som Senior Advisor.

Dagens Nyheter ägnar dagens ledare åt  Stefan Löfvens fokusering på innovation, senast vid ett besök på KI i Huddinge. Här framträder en partiledare som för en gång skull “talar om tillväxt, forskning och framtid”, noterar DN. Tidningen uppskattar att den nye partiledaren inleder sitt ledarskap med att prioritera tillväxtfrågorna.

Uppenbarligen är besöket vid KI och intresset för tillväxt och innovationsfrågorna inte en dagsslända. Besöket är första stoppet på en resa med fokus på hur innovationskraft ska skapa fler jobb i Sverige, enligt ett pressmeddelande från SAP.

Det vi ser nu är en början till en institutionell konkurrens i Sverige. En sådan konkurrens innebär att politiker konkurrerar med varandra om medborgare, arbetskraft, kapital och företag genom att erbjuda mer attraktiva institutioner, som t ex kan bygga Sverige framöver. En sådan konkurrens/alternativ har vi inte sett tillstymmelsen av tidigare.

Jag kan inte låta bli att tänka på vad Anders Borg sa på SNS för en tid sedan: “Arbetsmarknadens funktionssätt är den viktigaste frågan”, när väl stabilitetspolitiken är på plats. När jag vid samtal efteråt påminde Anders Borg om att antalet arbetsplatser och växande företag var ännu viktigare,  då sa han: Javisst, men det är en annan fråga….

(Det går att abonnera på blogginläggen, och det går om man klickar på “Inlägg via RSS” till höger. Sedan trycker  man på “Subscribe Now”.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.