Innovation och förnyelse på Industridagen

Nu händer det mycket på innovationsfronten; hur vi förnyar Sverige och får vårt land mer dynamiskt. Industridagen igår var välbesökt och intressant.Den arrangeras av Industrirådet, som består av arbetsgivare occh fack tillsammans. En viktig och intressant sammanslutning. Här finner Du en väldigt bra redovisning från Industridagen, det är Webbutsändning, men varje del och OH-bilder finns för sig.

En stor behållning vid Industridagen var finansminister Anders Borgs anförande. Det var stabiliseringspolitik och många eftertänksamma beskrivningar av hur svensk ekonomi utvecklats. Det är ingen tvekan om att stabila och solida statsfinanser är en förutsättning för Sveriges goda utveckling och välfärd.

Men, Teknikföretagens VD Åke Svensson hade ställt några viktiga frågor direkt till Anders Borg, som en inledning. Det verkade som om den gode finansministern inte suttit i salen, och i vart fall inte hört Åke Svenssons väldigt starka och eleganta anförande, som riktades direkt till just Anders Borg. De vikta frågeställningarna kan sammanfattas i: “Hur stärker vi samverkan i Sverige mellan akademi, institut, näringsliv och politik”? Hur ser vi till att all vår kunskap kommer till nytta? Ett antal konkreta förslag redovisades, som finns på webb-platsen.

Först när den drivande moderatorn Mia Odabas upprepade frågorna, efter Anders Borgs anförande, som denne gav några svar. Dessa är välkomna, och inte oävna, men kräver ett nytt blogginlägg för att kommentera. Vad jag dock vill säga redan här är: Det räcker inte med att få arbetsmarknades funktionssätt att bli bättre, om vi inte får fler jobb, om vi inte får ett näringsliv som växer.

Näringsminister Annie Löööf har börjat agera och tagit bladet från munnen. I går var det förstärkning av inkubatorer och science parks. Idag en intervju i Dagens Industri  under rubriken “Innovationer tar oss till toppen”. Det finns anledning att återkomma, många gånger.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.