Innovationer i privata företag driver fram välfärden

Diskussionen kring Ilmar Reepalus utredning ”Så slår vi sönder den privata välfärden” med det själv-påhittade namnet ”Ordning och Reda i Välfärden” (redovisar alternativa fakta) har varit häftig. Och det är rätt att avslöja utredningen, som bl  a Peje Emilsson gjort i två artiklar i Dagens Industri. Men det är också viktigt nu att vara konstruktiv och framåtsyftande: Hur utvecklar vi en bra välfärd, och hur får vi råd med den? Det enda rättesnöret!

Välfärdens Innovationer” heter en rapport från Stockholms Handelskammare, som alla borde läsa. Det kan jag säga efter en snabbläsning under eftermiddagen. Studien publicerades på förmiddagen idag. Den visar vad privat verksamhet åstadkommer….

Nu säger de flesta: Det blir ingenting av Repalus utredning. Och kanske är det så, men under mellantiden förlorar Sverige både företag och utvecklingskraft i välfärden. Idag vägrar samtliga banker att ge lån till välfärdsföretagare, om dessa inte kan uppvisa säkerheter, som räcker flera gånger om. Och inte heller då går det alltid. Stämmer det inte, så ska jag informera om de banker som är schysta.

Räkna ut hur mycket tid som nu läggs ned i 100-tals remissinstanser, både i offentliga och privata, inklusive alla de företag som är berörda.  Ett överslag säger mig att minst 50 manår läggs ned på denna utredning nu. Till en kostnad av kanske 50 miljoner. Men samtidigt har vi bortfall i annat kreativt och skapande arbete, som inte blir värdelöst. Obs, alla kan lämna in remissvar, och här finns anvisningar. Siten SvaraReepalu.nu ger hjälp att räkna bland annat.

Dagens utredning introducerades av VD-n i Stockholms Handelskammare Maria Rankka i en buss på väg till ett framtidens seniorboende, Silver Life. Förra innovationsdirektören i Stockholm Läns landsting, Catharina Barkman, som gjort och skrivit intervjuer, gav några slående exempel på hur privata företag kan göra skillnad:

 • Vårdcentralen på patienternas villkor
 • Interaktiv lär-plattform som lyft utslagna elever
 • Ung omsorg som sätter guldkant på äldres tillvaro
 • Förskolebussarna som får barnen att se världen
 • Företaget som behandlar och botar ätstörningar

Några av dessa fantastiska privata initiativ kommer jag att blogga om särskilt. Vill inte bli för lång här. På min blogg kan Du redan idag se ett antal inlägg som jag gjort, bland annat: Varför blunda när man kan se?” Fritextsökning är möjligt.

Mc Kinsey har gjort en studie, ”Värdet av digital teknik i den svenska vården som visar att digitaliseringen kan spara 25 procent i den svenska vården. Digitaliseringen är svår att göra i offentlig verksamhet, och mycket lättare i privat.

 

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

En reaktion på “Innovationer i privata företag driver fram välfärden

 1. Hej!
  Det finns två områden som inte har förändrats annat än tekniskt de senaste 70 åren och det är köandet i vården och köandet efter bostäder. Båda dessa områden lider av svår politisk styrning som inte förbättrar situationen. Jag minns från tidigt 60-tal hur MTM-konsulter som tjänat sina sporrar hos Volvo tjänade grova pengar på att mäta sjukhuspersonalens rörelsemönster. Blev det bättre och billigare? Inte!

  I min tidigare ungdom hade min familj en granne som jobbade i Landstinget med att standardisera sjukhussängar i Sverige – och globalt – han blev aldrig färdig!

  Det är inte där problemet ligger utan i den politiska klåfingrigheten och okunskapen (ex Karolinska) kring att styra och ställa och lova förändringar i denna del av Samhället. De har misslyckats punkt.

  Lösningen ligger i ett fokus på kunden/patienten och sånt klarar inte de nuvarande organisationen utan konkurrens från privata institutioner. Problemet är att i Sverige har man fokuserat på utdelningsvinst i dessa i.st.f. vinst som styrs över till medicinsk forskning. Ta en titt på de stora sjukhusgrupperna i Italien som inspiraration. Det dröjer säkert inte länge förrän dessa och andra tränger in på den svenska oligopolmarknaden.

  När det gäller byggandet är problemet den komplicerade tvångströja som lagts över den sektorn. Inte blir det bättre bostäder för det. Börja med att avlägsna hjältekronan från Corbusier och andra liknande arkitiktteoretiker som aldrig bott i sina egna skapelser – förutom enskilda sommarhus/villor. Bygg i samklang med naturen och inte jättepenisar på höjden nu i konkurrens med de naturförstörande vindmöllorna. Mark saknas INTE i Sverige!

  Stäng Landstingen och låt politikerna syssla med politik och inte med logistik!

  Synergi är idag snart ett fult i dagens produktionssystem snart utrangerat. The Economy of One är det kommande steget för Samhällets utveckling både i Service och Industriellt.

  Du litar för mycket på Staten! Det är en sjukdom på avveckling!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.