Instituten tar större plats i Sverige

Du som läser denna blogg vet, att den svenska institutssektorn är mindre än i de flesta västerländska länder. För 10 år sedan var institutssektorn i Norge större än universiteten, om man räknar i forskningsanslag från staten. Under senare tid har dock den svenska institutssektorn vuxit till sig, om än från en mycket låg nivå.

I torsdags höll RISE, statens ägare till flertalet av de svenska instituten, sin årsstämma, med följande seminarium. En intressant tillställning, som gav goda smakbitar på det som instituten åstadkommer, imponerade. Totalt hade RISE-instituten en omsättning på 2,8 miljarder kronor, det visar årsberättelsen. Staten satsar 600 miljoner i strategiska kompetensmedel på instituten, en form av basfinansiering. I RISE-instituten arbetar drygt 2.300 anställda.

Cecilia Driving, RISE:s VD, gav ett perspektiv på innovationsprocessen, som nu börjar bli allt mer gränsöverskridande. Det finns inte längre en branschlogik, utan allt mer blir gränsöverskridande. Institutssektorn måste i framtiden kunna erbjuda stöd som involverar flera olika kompetenser. Denna nya utveckling betonade RISE:s VD vid årsseminariet och finns redovisat i års- och verksamhetsberättelsen.

Utifrån det nya perspektivet, behovet av marknadsföring och samverkan, så pågår ett internt arbete inom RISE. Det är fråga om en strukturprocess, inte minst uppbackad av regeringen, med såväl finans- som näringsdepartementet involverade. Syftet är att hitta former för den framtida utvecklingen av instituten, och öka samarbetet dem emellan. Den processen skulle nog behöva en större öppenhet och med en klar målsättning angiven. Det finns anledning att komma tillbaka till den frågan.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.