Institutssektorn stärks stadigt men långsamt

Under senare tid har Sverige uppmärksammat behovet av att stärka institutssektorn. Som ett led i detta har RISE, Research Institutes of Seden, skapats. Både starka universitet och institut behövs.

Framstegen att skapa en stark institutssektor har varit långsam, men stadig, konstaterar OECD. Än är det långt kvar innan man kommit bort från branschforskningen. Strategiska Innovationsområden, SIO, skapades för att för att etablera prioriterade områden av strategisk betydelse för Sverige. Detta har skett i en “Bottum-Up”-konstruktion. Men det fanns inte samtidigt ett tydligt “Top-Down”-perspektiv som såg till samhällsintresset.

Resultatet har blivit att SIO lätt speglar en tillbakablickande, konservativ uppfattning, byggd på styrka och intresse hos akademin och industrin. Det behövs kompletterande instrument som ser framtiden an, påpekar OECD.

OECD delar inte myndigheternas uppfattning att “Bottum-Up”-perspektivet är en styrkefaktor om det inte samtidigt finns ett strategiskt perspektiv som står för prioriteringar utifrån ett samhällsperspektiv. Risken är nu att starka externa intressenter styr utvecklingen, säger man.

Denna utveckling ger en god bakgrund tillvad OECD menar att Sverige bör göra framöver. Mer om detta kommer i andra blogginlägg i serien om Sveriges innovationssystem.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.