Investor slår vakt om meritokratin – utmärkt!

Investor står upp för meritokratin! Sveriges viktigaste ägarbolag ändrar sin policy.

Investor höll på och falla i fällan, anamma de riktlinjer som Blackrock, den stora amerikanska aktieägaren, angivit. Den tidigare planen utgick ifrån identitetspolitiken, som innebär att bäst person på rätt plats ska ersättas med ett självskadebeteende (PM Nilssons utmärkta ordval). Detta har Investor  undvikit genom att ändra sin policy. Vi citerar ur PM Nilssons ledare idag, som sammanfattar målet med den nu skrotade policyn:

 Slutmålet är att alla erkända etniska, nationella, sexuella, könsliga och religiösa identiteter ska ha företräde tills de representeras i företagen, universiteten och i resten av samhällets alla olika delar.

Hade detta fått fortsätta skulle Investor och andra svenska företag ägnat:

Tiotusentals mötestimmar på företag, organisationer, myndigheter och lärosäten runt om i landet ägnas åt magi. Okvalificerade personer befordras. Grupptänkandet förstärks. Individer som vill arbeta med sin profession lider eller slutar.

Den som ska ha en stor eloge för att detta upptäcktes och åtgärdades är Dagens Industris politiske chefredaktör PM Nilsson.

Visserligen försökte Investor tidigare säga, som försvar för den policyn som man nu ändrat, att man menade inte så. Själv skulle jag inte bli ett dugg förvånad om det är Wallenberg-gruppens ledning som insett det tokiga i den policy som man förnekade. Idag kan vi läsa i Di “Investor ändrar policy”. Investors kommunikationsdirektör säger på frågan om den nya policyn är resultatet av kritiken. “Absolut”

Den nya “Diversity an Inclusion Plan“, som gäller och antogs i december 2021.

Här är Investors tidigare plan “Diversity and Inclusion Plan”, som antags i slutet på 2020, men som nu inte gäller längre. Den ger alla svenska företag en insikt i hur man inte bör göra.

Läs noggrant om detta och kontrollera att de förtag som Du har engagemang i justerar i enlighet med Investor. För jag utgår ifrån att Du också vill att Meritokratin ska gälla.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.