ISK-sparandet sker med beskattade medel

Regeringen låter medvetet de kriminella komma undan med bedrägerierna mot välfärdssystemen, som uppgör till nästa 20 miljarder. I stället ska man nu angripa vanliga sparare med sk ISK-konton. Som sparar med beskattade medel. Visserligen blir finansminister Magdalena *Andersson rädd när kritiken flödar. “Vi menar inte detta”, tycks vara hennes reaktion. Det är bara de allra rikaste vi vill åt. Men, börjar man hård-beskatta en del av spararna följer säkert många fler med längre fram. Och vad som glöms bord ofta är att ISK-sparandet just sker med beskattade pengar. Och har man infört ett sparsystem har staten ingått ett kontrakt med medborgarna.  Att bryta mot detta är rena gangsterfasonerna, som Dagens Industri påpekar.

I stället borde regeringen vara stolt över att så många nu sparar och får egna resurser på banken.

Det verkar som om allting nu ska lösas med höjda skatter och större anslag. Kan det inte var dags att se på effektiviteten? För inte så länge sedan kom det en utredning som visade att uppskattningsvis 18 miljarder om året av välfärdsutbetalningarna tar de kriminella hand om. För att stoppa detta skulle utbetalningarna centraliseras, men först skulle respektive utbetalande myndighet kunna söka information hos andra myndigheter, för att stoppa bedrägerierna.

I stället för att göra detta direkt så har regeringen nu beslutat om en ny utredning.

Fusket med assistansersättning har fortsatt i två år med regeringens goda minne

Regeringen har sedan 2015 låtit utreda välfärdsbrotten 5 gånger, men ingenting händer..

Nu har alltså regeringen tillsatt en ny utredning om välfärdsbrottsligheten. Detta i stället för att genomföra det som tidigare utredningar föreslagit. Utredningen ska vara klar den 31 augusti 2023, och får alltså dryga två år på sig. Efter remiss och behandling i regeringskansliet med lagrådet och ytterligare beredning samt riksdagsbehandling så är vi framme på år 2025.  Ska vl låta bidragsbrottslingarna få ytterligare fyra år att använda den kriminella penningautomaten?. Långbänk!

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”ISK-sparandet sker med beskattade medel

  1. HÅKAN!
    Tack gpde Gud för din skärpa och vassa penna. Måtte viåra tyst mumlande journalister prenumerera och vakna!
    Torgny

  2. Enligt SvD förra helgen så kostar Svensk invandringspolitik ca 160 Miljarder årligen, då har man inte räknat in ökade polisresurser, skolor som inte fungerar mm.
    Så det är klart att det behövs pengar…. Problemet är inte Magdalena Andersson, hon är sosse. Problemet är att finna i Centern (och Liberalerna?) som står för öppen och okontrollerad invandring. Jag är helt för arbetskraftsinvandring, vi behöver alla goda talanger till Sverige. Men att blanda in flyktingpolitik och bistånd vilket lett till en nationell katastrof OCH fortsätta denna väg bryter sönder vårt land.
    Gör om – gör rätt, och erkänn fel!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.