IVA: Detta ökar vår attraktivitet och konkurenskraft

Nästan skandal; Svensk bostadspolitik är sämst i världen. Detta var frågan som inte bara fick underbetyg, utan så klart underkänt att man undrade hur Närings- och Innovationsminister Mikael Damberg skulle reagera. (Han var med på hela seminariet)

Detta  utspelades sig på IVA när det var dags för för Attraktionsprojektet för hållbar tillväxt att redovisa sin slutrapport i går, onsdagen  den 4 november.

Spotifys grundaren Martin Lorentzon konstaterade att av de 60 länder som bolaget är verksamt i är bostadsmarknaden klart sämst i Stockholm. Nordstjernans VD Tomas Billing spädde på: “Sverige är unikt dåligt”.  Motbilden var Berlin, där Billing varit dagen innan. Där har det bästa bostadsbyggnadsprojektet för NCC gått från köp av mark, till plan, bygg och vidareförsäljning med inflyttning, på endast 11 månader. Det absolut snabbaste i Sverige har gått på 4 år.

Hur reagerar Damberg på detta? Han reagerar inte alls, vilket förvånar. Det svåraste problemet för Sverige att attrahera utländsk arbetskraft, bostadssituationen, har den ansvarige ministern inget svar på. (Han hänvisar till infrastrukturministern) Men han fick nog något att tänka på

Andra intressanta noteringar var:

  • Digitaliseringen släpar efter i offentlig sektor (Håkan Sörman, SKL)
  • Migranter måste få lägre ingångslöner (Carola Lemne, Svenskt Näringsliv)
  • Innovationsupphandling oerhört viktig (Flera deltagare)
  • Vi kan inte sitta still i båten om konkurrenskraften ska stärkas (Johan Carlstedt, IVA)
  • Sverige främsta konkurrensfördel. kanske, är vår förändringsbenägenhet (Mikael Damberg)
  • Vi kommer att följa upp vad som händer (Björn O Nilsson, IVA)

Den 80-sidiga rapporten, där Carl Bennet haft huvudansvaret som ordförande i styrgruppen, är väl värd att ta del av och läsa. Och “sitta still i båten” går inte. På detta reagerade Mikael Damberg med eftertänksamma och givande kommentarer. Men nu gäller det leverans, tyckte nog de flesta.

Mikael Damberg berättade för mig att en proposition, byggd på Rydstads utredning om det statliga riskkapitalet, kommer i mars. Någon ny utredning som Näringsdepartementet skulle hålla på med, med leverans den 15 juni nästa år, som Dagens Industri skrev om igår, kände inte Damberg till något om (Den existerar inte). Men, vill jag notera: Det är många andra frågor som behöver genomföras. Personaloptioner är en viktig komponent, som väntat på sin lösning i mer än ett decennium.

Innehållet i slutrapporten kommer jag att blogga om snart. Detta var reflektioner från gårdagens seminarium.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.