Ju mer man gör nu, desto mindre behöver man göra sedan

Den svenska regeringens åtgärder för att klara våra företag och den svenska ekonomin är obegripliga. Mycket av det som gjorts kan sägas vara OK, men en stor del är missriktat eller för snålt. Hu tokigt regeringen resonerar framgår av en intervju med finansminister Magdalen Andersson i Dagens Industri idag i artikeln “Mer hjälp till företagen”:

”Det som skiljer oss från externa bedömare och tyckare är att vi har ett ansvar för att hantera krisen här och nu. Vi har också ett ansvar för att se till så att det finns resurser om krisen blir mer långvarig, vi har också ansvar för att se till att det finns resurser för att återstarta ekonomin och det är i slutändan också vi som har ansvar för att det finns pengar kvar för att betala ut barnbidragen i december”, säger Magdalena Andersson.

Finansministern ger ovan svaret på varför hon och regeringen inte går fram på det sätt som ekonomer och intresse organisationer krävt.

Nog borde både finansministern och statsministern förstå att om man gör lite initialt så får man göra desto mer senare. Om många företag överlever krisen och kan sätta full fart när omständigheterna blir bra, så blir det mycket lättare att återstarta ekonomin.

Vad är det som sker nu? Jo, Regeringen kommer med olika insatser, som:

  • Likviditetsförstärkning i finanssektorn – en självklar åtgärd, som inte kostar
  • Garantier vid upplåning från företag, som vare sig bankerna eller de berörda företagen är intresserade av
  • Hjälp med hyran, men ingenting har hänt under tre veckor och ingen förordning finns och EU-kommissionen ska godkänna. Meningslöst och krångligt.
  • Ersättning med korttidspermittering vid 60 procents bortfall gäller retroaktivt från 16 mars
  • Men nu har en nytt utrymme redovisats (igår) till 80 procent. Men inte förrän den 1 maj.
  • Nu blir alltså korttidspermitteringarna dubbelt besvärliga, då den ena gäller från mitten på mars, den andra först den 1 maj. Men när företagen kan få pengarna är nästa fråga.
  • Sedan finns de uppskjutning av skattebetalning, nu med 3,14 procents ränta. Staten har nollränta, och ska underlätta genom uppskov, men tar betalt.
  • Sedan finns det en del andra insatser också, som arbetslöshetsförsäkringen

Detta är ingenting annat än Gigantiskt Ett PlockePinn. Detta ska hanteras av företag som kämpar för att överleva.

Krångligt, ofullständigt, byråkratiskt och otillräckligt.

Se på länkarna ovan hur krångligt och ofullständigt och osäkert allt är.

Kan inte någon prata med Stefan Löfven, för han verkar ju helt frånvarande, och tala om att han som statsminister både bör leda landet och försöka rädda såväl landets företag som vår ekonomi. Eller med andra ord få Sverige på fötter efter Corona-krisen.

Varför inte be de som är experter, som vet hur företagen fungerar, få hjälpa till med att utarbeta ett sammanhåller stödpaket, som både är enkelt och tillräckligt. Hur duktiga än de 52 disputerade nationalekonomerna på finansdepartementet är så kan de inte företag. Det kan de inte på näringsdepartementet heller, tyvärr. (Inför nästa kris ska man ju öka beredskapen har regeringen meddelat i en debattartikel från Hallengren och Damberg. Då kanske man skulle ta in lite kompetens i regeringskansliet på företagarfrågor också)

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.