Kan biotekniken visa vägen för andra företag?

Frågan om biotekniken kan bli banbrytande för andra branscher ställs i en debatt artikel idag i Dagens Industri. “Så lyfter vi biotekniken”. Det är Carl Bennet, Getinge bl a och Göteborgs starka dam, Anneli Hulthén som tillsammans med Charlotte Brogren och andra berörda som tar upp bioteknikens behov och möjligheter till stöd för sin utveckling. Samma modell skulle kunna användas för andra grupperingar/branschområden, menar författarna.

Men, de vill givetvis själva först framföra bioteknikens behov och möjligheter. Livsvetenskaperna förlorade 4000 jobb i Sverige mellan 2008 – 2012. Detta bygger på en stor studie som Vinnova genomfört. De stora företagen drabbas hårdast, medan antalet små och medelstora livsvetenskaps-företag ökade kräftigt under perioden 1998 -2008. Dessa företag har dock svårt med finansieringen.

Därför välkomnar man nu Bio Venture Hub, som Astra Zeneca i Mölndal står pappa till. Här tillåts mindre företag ta del av det stora företagets internationella forskningsmiljö, och får också finansiellt stöd. Vinnova, Göteborg, Carl Bennet AB och Astra Zeneca står tillsammans för 60 miljoner som stöd till denna satsning. På ett likartat sätt borde andra branscher göra, menar debattörerna.

Det är utmärkt, tycker jag, att denna satsning sker i Göteborg, men som författarna till artikeln påpekar så finns det mycket mer som borde göras Det går inte att bara utreda och diskutera hur life science sektorn skall utvecklas. Gärna en strategi, säger man, men först och främst handling. Hur svårt det varit – trots goda ambitioner – visar Ingrid Peterssons utredning “Starka tillsammans”, som kom för ett drygt år sedan. Det räcker inte att säga “mer kliniska provningar”, man måste göra det också. (Lyssna på henne)

När det gäller hela life science sektorn så kom generaldirektören Susanne Ås Sivborg i höstas med sin utredning, som regeringen beställt. “Ett ekosystem för life science.“. Vad har hänt med den?

Finns det någon som läser min blogg som undgått min slutsats: Politiskt beslutsfattande i Sverige tar alldeles för lång tid.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.