Kan Corona kan vara positivt – särskilt för Sverige?

Mitt enkla svar är ja. Nu tycks de ansvariga politikerna gett sjutton i Långbänken. Agerar direkt Det ska tydligen till en pandemi för att regeringen ska få ändan ur vagnen. Det räcker inte:

  • Att den nyvalde partiledaren Stefan Löfven den 24 september 2012 i en stor DN-Debatt-artikel lovar att utveckla Affärsplan Sverige tillsammans med näringslivet. Inget händer på 8 år.
  • Inte heller hjälpte det att såväl Alliansregeringen som Oppositionen (då Socialdemokraterna) år 2008, när finanskrisen slog till, utlovade att införa en lag om korttidsarbete. Det glömde man bort i 10 år, men sedan startade regeringen en snabb-utredning i februari 2018, som man sedan glömde bort i 16 månader.

Nu hals över huvudet så kommer regeringen med insatser för att stödja näringslivet, bland annat med korttidsvecka. Detta för att regeringen och det politiska systemet är tvunget därtill.

Tänk om först Alliansregeringen, läs Fredrik Reinfeldt, hade gjort upp med Näringslivet som var ett särintresse. Och sedan den nuvarande regeringen hade utvecklat Sverige med hjälp av näringslivet, och inte emot näringslivet

När Alliansregeringen utmålade näringslivet som ett särintresse skrev Stefan Löfven och Magdalena Andersson en DN-Debatt den 17 april 2012 där de två ansvariga S-politikerna hävdade att så var det inte. Näringslivet var inget särintresse, hävdade man. De skulle minsann utarbeta en politik tillsammans med näringslivet.

Men, i stället har S med hjälp av Ilmar  Repalu gått tillangrepp på välfärdsföretagen. Sedan är det många andra insatser som har gjorts utan att Socialdemokraterna brytt sig om näringslivet. Detta näringsliv som är försynt och inte reagerar tillbaka med samma mynt.

Om Corona-viruset nu sitter kvar ett tag kanske politikerna i samtliga partier förstår att vi lever av näringslivet och har inte råd med att ständigt och jämnt söka strid.

Idag har Richard Swartz skrivit en krönika i Dagens Nyheter “I Sverige talar vi, tänker och rör oss långsammare – och det märks nu”. Läs den! Artikeln ska jag återkomma till.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.