Kanske kan Corona-krisen hanteras så här

Vi ser nu att Corana-virusets ekonomiska effekter i första hand kommer från myndigheternas råd eller förbud men också från rädsla. När regeringar påbjuder utegångsförbud, utom mat- eller medicininköp, då tar staten över ansvaret för all verksamhet som inte får några intäkter, hela besöksnäringen och alla icke-matvarubutiker.

Annars är det idag rädslan som stoppar ekonomin. I Sverige är det inte förbud att gå på restaurang, inte heller förbjudet att köpa kläder. Folk gör det bara inte. och skälet är rädslan. En möjlighet att vända denna utveckling är masstester. Så här resonerar jag. Säg om jag har fel:

 • Det sägs att den som haft Corona är immun och inte smittar.
 • Då borde det med testets hjälp vara möjligt avgöra detta
 • Tyvärr har Sverige så små testmöjligheter att inte ens sjukvårdspersonalen kan testas.
 • Är det möjligt att inom några veckor skala upp produktionen av test-kitt till samma nivå som Sydkorea gjort och nu senast Tyskland?
 • Säkert skulle Kina kunna hjälpa till med en stor produktion, för deras hemmabehov har ju minskat drastiskt
 • När test visar att man har haft Corona och är frisk så smittar man inte, enligt vetenskapen
 • Den som då är legitimerad frisk får ett intyg och en knapp med “Ofarlig” att sätta på rockslaget.
 • De som är dokumenterat friska efter att ha haft Corona kan besöka restauranger köpa kläder och kanske en ny bil. På så sätt kommer verksamheten igång i samhället igen. En positiv spiral kan starta.

Sedan behövs direktstöd till landets företag som nu finner att efterfrågan försvinner totalt. Annars kollapsar hela ekonomin. Ett sådant förslag borde utarbetas med hjälp av företagare som vet hur företagen fungerar och även har det övergripande perspektivet. Företagare som Dan Olofsson och Rune Andersson.

Ett informellt råd med duktiga företagare borde direkt sättas upp. För även om politikerna och regeringskansliets personal har de bästa avsikter, så har de inte kompetensen att utforma stödåtgärder på rätt sätt. Om inte, så får vi åtgärder som inte fungerar så väl och som måste förändras eller kompletteras. Det kan förvisso också bli fallet även om duktiga företagare hjälper till med åtgärderna, men sannolikt har man då lättare att komma rätt. Dan Olofsson har redan ett bra åtgärdsförslag.

Dessa tankar har säkert många med mig, men jag vill delge dem till Dig. Har jag fel?

Ett positiv slutnot: Efter IT-kraschen 2001 bottnade börsen hösten 2002. På 32 månader hade Stockholms-börsen gått ned 67 procent. Nasdaq med hela 73 procent. Sak samma kommer att gälla börsen nu, men det är samtidigt angeläget att rädda det som är framtids-dugligt, inte minst mindre och medelstora företag.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Kanske kan Corona-krisen hanteras så här

 1. Hej. Instämmer fullständigt i dina tankar. Det skulle underlätta oerhört att veta vem som haft smittan och då inte smittar vidare. Hörde från morgonsoffan idag forskaren på KI Mouna Esmaeilzadeh och hennes bror har fått igång en import av många antikroppstest från Kina eller Sydkorea. Hoppas de snart kommer fram.

 2. Du har rätt.
  Och det är bråttom.
  Kan du ringa Stefan Löfven och få “rådet” på plats under veckan som kommer.
  Politikerna behöver någon eller några att skylla dessa obehagliga sanningar på.
  Och det tar ju också ytterligare tid att få deras förslag genomförda.
  Hälsningar
  Tord

 3. Det borde inte behövas ett råd för att skaffa testutrustning snarast.
  För att klara ut stödåtgärder mm finns nog bra och lämplig kompetens som Håkan pekar på.
  Dessutom, hur länge orkar personalen i regeringskanslierna.
  De är dimensionerade för ett skift, men enskilda människor jobbar nu uppåt treskift. Det håller inte. Här kan duktiga ekonomer och företagsledare m fl hjälpa till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.