Kasta förslaget om personaloptioner i papperskorgen!

Professorerna Pontus Braunerhjelm och Magnus Henrekson skrev i går på DI Debatt om personaloptioner som en utredare vid namn Andres Bengtsson lagt fram. “Utredningen hör hemma i papperskorgen” är rubriken. . Strålande säger jag, då får papperskorgen ett mycket adekvat tillskott. Hur kan man lägga fram en sådan här utredning, som själv säger att man misslyckats? Bortfallet för statskassan, utan dynamiska effekter ( som är hela vitsen med optionerna) skulle bli på 180 miljoner kronor. Det borde varit miljardbelopp, om direktiven hade följts.

I artikeln påpekar artikel-författarna att Sverige fortlöpande har anpassat sig till den globala utvecklingen. Se bara på bolagsskatten, som sänkts till konkurrens-mässig nivå. När det gäller unga tekniskt inriktade “snilleföretag” är Sverige inte alls med på noterna. Där behövs personaloptioner för att attrahera global spetskompetens, påpekar man i artikeln. Något som saknats i 15 år, vill jag påpeka.

Obs, artikeln bör läsas, och här är länken.

Det har finnits stora förväntningar på incitaments-utredningen och dess förslag till personaloptioner, men förslaget är en “total missräkning”, påpekar Braunerhjelm och Henrekson. Förståelsen för vad den globala konkurrensen kräver verkar vara “helt bortblåst”, påpekar man.

Begränsningen till 50 anställda är diskriminerande, och förslaget är dessutom krångligt. Det kopplas också till 3:12-reglerna, den sk entreprenörsskatten, som inte underlättar. Vidare kommer förslaget att drabba teckningsoptioner, som är äldre än två år, för de blir beskattade som inkomst av tjänst. I stället borde man låta långsiktiga placering få fördelar. Det innebär också en retroaktiv lagstiftning, för den drabbar de som idag har teckningsoptioner.

En annan invändning mot personal-optionsförslaget är att det bara gäller för företag som är högst 7 år gamla. Varför?

Vad säger Mikael Damberg om förslaget? Han har efterlyst i uttalanden, så sent som i början på året, personaloptioner av helt annat slag. Sådana som stimulerar till tillväxt och gör det möjligt att engagera medarbetare av nyckelkaraktär.

Min blogg om papperskorgs-förslaget finns här.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.