Kejsaren får kanske riktiga kläder – spel bakom kulisserna

Det behöver inte gå så fel som jag sa i går. Enligt mina kontakter ska följande gälla:

Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke säger “Bra åtgärder men inte tillräckligt kraftfulla”. Det ska läsas som “Komplettera åtgärderna med ett kraftfullt stöd“. Ett spel bakom kulisserna där klartext talas mellan de ansvariga, enligt några som är med.

Dagens Industri har idag “Allt du behöver veta om regeringens nya stödpaket”:

  • Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter
  • Tillfällig hyresrabatt
  • Företagsakut som kan garantera 70 procent av krislån upp till 75 miljoner
  • Använda förra årets vinst för att täcka förlust i år
  • Anstånd med momsinbetalning

Detta är i sig bra hjälp, men dessa insatser kan inte klara de företag och branscher som nu kollapsar. Därför måste regeringen ta hjälp av – och verkligen lyssna in –  de som verkligen kan..Genomför sedan detta utan dröjsmål. Till regeringen: Finansdepartementets 50-talet disputerade ekonomer kanske kan beräkna olika insatsers påverkan på makroekonomin. Men säkert är det inte, de vet inte hur företagen fungerar. Jag upprepar min maning från igår: Tag råd av de som kan!

Sedan krävs stödinsatser till de stora industriföretagen. E-lux , SKF och Sandvik m fl klarar sig inte heller när efterfrågan försvinner. Den utvecklingen sker dock med eftersläpning och gradvis.

Långbänken lever fortfarande. Samordning saknas när det gäller skyddsutrustning och handsprit. Detta har varit uppenbart sedan veckor tillbaka. Regeringen säger att man givit Socialstyrelsen i uppdrag att samordna, men där är man inte ännu. Dagens Eko gav nu på morgonen en inblick i hur snabbt företagen ställer om och kan hjälpa till, men att samordningen på nationell nivå fortfarande saknas. Därför kan man vare sig producera eller distribuera fullt ut. 

Sekab ställde om en viss tillverkning och producerade 15.000 liter handsprit förra fredagen, men kan producera mycket mer. Men vet inte hur stort behovet är och inte hur det ska förpackas och vart det ska levereras. Detta berättade VD Thomas Nilsson. Kemiföretagen försöker genom sin organisation IKEM få till en samordning. Den kommer nog, säger VD Jonas Hagelqvist, men tror på veckor. Inte klokt säger jag.

Företrädaransvaret, som ger Skatteverket en gräddfil, och som nu skulle kunna skada företagsledningar och styrelser som har ett personligt ansvar om företagen inte kan betala skatt. Enligt Svenskt Näringsliv igår så ska Skatteverket nu bortse från den lagstiftningen – i de flesta fall. Här behöver regering/riksdag gå in med ett moratorium. Men Skatteverket har inte själva gått ut med detta – inget finns på dess hemsida.

Konkurserna behöver också få ett moratorium. Det påpekar Marie Karlsson-Tuula och Rolf Åbjörnsson på Dagens Industri Debatt idag.

PS Får i detta nu besked om att svenska UD nu, efter en veckas fördröjning, svarat på Kinas erbjudande om skyddsmaterial och annat för Corona-bekämpningen. Vad säger man: Sent ska syndarn vakna…

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.