Kherson övertas gradvis av Ukraina – sprängda jordens taktik från ryssarna

Redan i oktober bad de ryska administratörerna och militären i Kherson att få lämna, men fick nej. Då hade dessa redan börjat att evakuera sina familjer och så ändrar sig den ryska militärledningen i förrgår och säger att man av humanitära skäl ska dra sig tillbaka från västar stranden till den östra.

Igår återtog Ukraina upp ytterligare någon mil av Kherson-regionen, inklusive att antal byar och samhällen. Totalt sedan 1 oktober säger sig Ukraina återtagit 41 samhällen i området och kommit fyra mil in, med genomgående varmt mottagande av de människor som är kvar. Ytan man säger sig återtagit är 1.400 kvadratkilometer, en yta motsvarar halva Gotland.

Fronten i söder mot Kherson-regionen är hela 30 mil bred. Hela regionen är på 28.000 kvkm och Ukraina har under de senaste två månaderna dagligen “mjukat upp” ryssarna genom att spränga vapendepåer, ledningscentraler och andra militära knutpunkter dagligen. Även på den östra sidan. Den del som Ukraina nu tar över är en knapp tredjedel av länet (Oblast), resten ligger på andra sidan floden Dnipro. Det område som nu återtas av Ukraina är den viktiga delen, med regionhuvudstaden Kherson, samma namn som regionen.

Nu när vintern kommer blir läget allt svårare för Ryssland. Ukraina har fått en miljon varma uniformer från Kanada och är generellt mycket bättre utrustade än de ryska soldaterna. Dessutom är de hemmavid och mycket starkt motiverade, så det blir ingen paus från det hållet. Kriget kommer fortsätta under vintern med stora ukrainska framgångar.

De senaste fjorton dagarna ligger de ryska förlusterna i intervallet 500 – 700 soldater per dygn. Ukraina är fortsatt återhållsamma i sina angrepp och skickar inte fram mängder av soldater som kanonmat. Det gör Ryssland. Dödstalen torde stå som 6-1 i ukrainsk favör. Nu har Ryssland dessutom fått brist på missiler och drönare samtidigt som det ukrainska luftförsvaret stärkts med insatser från USA, Tyskland och Spanien.

Vladimir Putin åker inte till G20-mötet i Indonesien, för han vill inte bli ratad av de andra statscheferna. Det betyder att president Zelensky kommer att deltaga på videolänk. Villkoret för ett sådant deltagande var från ukrainsk sida att Putin inte kom.

Inför helgen kan det vara intressant att se hur mycket Ryssland förlorat i kriget. Förlusterna av materiell torde vara ganska exakta:

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.