Kherson står näst på tur – i Ukrainas återtagande av hela landet

Vladimir Putin måste vara stendöv eller gravt felinformerad. När han utropade fyra regioner i Donbas som ryska pågick motoffensiv med framgång från Ukraina både i Öst och i Syd. Det är ju ännu värre att direkt förlora kontrollen än att avvakta och se om landområdena kan erövras. Vad gäller Kherson är det ingen liten stad, 300.000 invånare, och är dessutom nyckeln till Krimhalvön. Där har befälhavarna för de ryska styrkorna sedan någon vecka velat dra sig tillbaka (kallas omgruppera), men enligt uppgift förvägrats detta av Vladimir Putin själv.

Rean nu står ukrainska trupper i Khersons utkanter. Om ett par dar, kanske redan om några timmar, har man återtagit denna nyckelstad.

Det senaste dygnet har Ukraina tagit tillbaka mark och bosättningar, vilket gör att Institutet “Study of War” i Washington konstaterar:

  • De förlorande ryska militära enheterna ska vara landets bästa, men uppvisar en oförmåga, som blir allt sämre under krigets gång.

Det finns påståenden om att den ryskspråkiga befolkningen i Donbas inte behandlades särskilt väl av Ukraina. Detta skulle, menar en del skribenter, ha bidragit till att kriget började. Detta är bara delvis sant – var då – men knappast idag. För ett år sedan hade drygt halva den ukrainska befolkningen en positiv syn på Ryssland. I början på februari, innan kriget bröt ut, hade andelen positiva minskat till 34 procent. Det stora ryska trupperna runt Ukrainas gräns medverkade till detta. Idag är andelen ukrainare som trycker bra om Ryssland ha minskat till 2 procent – nästan obefintligt.

Två skäl till den förändrade inställningen: Först och främst det brutala kriget med så många dödade och skadade samt angrepp på icivil infrastruktur. De som kommit i kontakt med den ryska ockupationsarmén har inte blivit väl behandlade. Det har nu gått så långt att stor dl av de ryskspråkiga använder ukrainskan i stället för att markera sin identitet.

De böcker som nu utkommer, bra i mycket, men den ändrade inställningen från den ryskspråkiga befolkningen har de inte noterat. Det gäller Anna Arutunyans bok “Hybrid Warriors” och Samir Puris “Russia´s Road to War with Ukraine”. Dock inte underligt, för allt har gått så snabbt. Och ryssarna har verkligen på alla sätt uppträtt som skitstövlar och våldsverkare. Annars utmärkta böcker att rekommendera.

Ryssland grymma oprovocerade anfallskrig på Ukraina har inte bara överraskat Ukraina och världen i övrigt, utan också den berörda befolkningen i Östra Ukraina samt de som skriver om utvecklingen. En helt ny syn på Ryssland kommer växa fram om nu inte ledningen i landet ändras. Blir något av ett Nordkorea, med paria-stämpel. Men Vladimir Putin kommer, som jag sade redan den 24 februari, försvinna. Saknad av få utanför det egna landet.

Till sist de ryska förlusterna enligt Ukrainas ÖB idag på morgonen Plussen visar förlusterna det senaste dygnet:

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.