Kompetensavvisningarna fortsätter, trots domstolsbeslut

Nu är det precis ett år sedan Immigrationsöverdomstolen kom med sitt beslut, och underkände Migrationsverkets utvisningar av kompetenta arbetstagare. Det är helheten som ska bedömas, inte enskilda detaljer. Men, det hjälper inte. Verket fortsätter att trotsa domstolen och tågar vidare på samma sätt. (Även om det blivit bättre, men långt ifrån bra) Men ingen ingriper, inte ens regeringen som både har ansvar och möjlighet. 

Här finns en verklig kompetens, vid namn Farzad Ban, som Migrationsverket borde försöka anställa själv. I stället för att spraka ut honom. Liksom 400 varje månad. Trots att Sverige  behöver dessa människor. Och den ansvariga regeringen….Tilläggas kan att Farzad Ban hjälper ett EQT-bolag att bygga digitala lösningar för mer än ett 60-tal länder när det gäller visum- och passansökningar. (Det svenska Migrationsverket har inte digitaliserat sina system)

Eller den här kvinnan, Alexia McDonald, som också SvD redovisat. Hon anses inte ha svensk anknytning. Så här säger hon till SvD: – Jag känner så många männi­skor som flyttat till Tyskland i stället, där går migrationsprocessen snabbt och tech-scenen liknar den i Sverige, säger hon. – Sverige marknadsför sig som så välkomnande, men byråkratin är ett “fucking hell”.
F

Nu måste sökljuset riktas mot myndigheten, Migrationsverket, skriver SvD i sin ledare. Men inget händer. Nu tycker jag att de anonyma domstolstrotsarna och kompetensutkastarna på Migrationsverket måste träda fram. Så att vi kan se vilka som dränerar Sverige på duktigt folk, som också skadar 1000-tals människor. De måste ta ett ansvar för vad de gör, det är hög tid nu.

Och jag talar inte om Generaldirektören, utan om handläggarna. Frågan är också varför de blivit så saktfärdiga. Förr klarade man av 150 ärenden per handläggare och år. Nu bara 50. Detta enligt Migrationsverkets egen statistik. Det måste vara något fel antingen  på handläggarna eller på systemet.

Dessa kompetensavvisningar drabbar inte bara de anställda och företagen, utan hela Sverige. De som drabbats i Sverige talar om “Oerhörd panik”, och sju av tio avråder från en flytt till Sverige. Detta enligt en nyligen gjord enkät.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Kompetensavvisningarna fortsätter, trots domstolsbeslut

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.