Kontrollfrågor till statsministerkandidaterna

Politikerna har ett stort problem, för de uttrycker sig så att många tror att de menar vad de säger. Därför Annie Lööf, nöj Dig inte med Kristerssons eller Löfvens reaktioner på Dina frågor. Kräv att de uttrycker med egna ord vad de vill göra. Och det bör ske offentligt, med en tidsaxel. För det är den proaktiva inställningen som är viktigast, inte den reaktiva, så att landets medborgare blir upplysta och därmed kan förstå.

På följande frågeområden borde Kristersson och Löfven uttrycka sitt program, vad de avser göra i regeringsställning:

  • Hur ska vi få en fungerande bostadsmarknad?
  • Hur ska vi skapa ett gott företagsklimat, inklusive arbetsmarknadsfrågor och företagens skatter?
  • Vilken betydelse har vinsten för de privata företagen? Är det rätt att kalla vinster för stöld?
  • Hur ska en bättre sjukvård kunna förverkligas, med god tillgänglighet?
  • Hur ska de de kriminella gängen stoppas och hur snabbt kan detta ske?
  • Hur ska Sveriges framtida försvar utformas och hur ska vi tillse att fattade beslut genomförs?
  • Hur ska kompetensförsörjningen för våra företag ska säkras, inklusive arbetskraftsinvandringen?
  • Hur ska vi få en fungerande skola byggd på kunskaper, som säkrar vår framtid?

Det räcker så, men listan kan göras mycket längre.

Idag påstår SvD i en ledare “Sista chansen stoppa ny S-regering“. Det är inte riktigt sant. en Löfven-regering, om den bildas, kommer inte att sitta särskilt länge, om den inte bedriver en Allianspolitik. Och kommer den göra det? Då blir det starka reaktioner internt inom S. Gör den det inte kommer C och L att sätta stopp.

Hur förutsättningarna blir vid en Löfvenregering stödd av C och L har jag bloggat om tidigare. Det riskerar att bli en regering som blir Världsmästare i långbänk.

Men Annie Lööf är klok nog att inte stödja en S-regering om hon inte kan få ett enat Liberalt parti bakom sig. För en situation där en majoritet av Liberalernas riksdagsledamöter är emot en S-regering innebär väldiga svårigheter. (Och jag vet att flera som inte skrivit under de 8 liberala riksdagsledamöternas Expressen-artikel är av samma uppfattning, men vill inte strö salt i sår)

Vad händer om C och L tolererar eller accepterar en Kristerssonregering? Kanske t o m sätter sig i en sådan regering? Då kommer S att rösta nej, men lyckas stoppa den regeringen bara om Löfven tar stöd från SD. Vem får då Svarte Petter?

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Kontrollfrågor till statsministerkandidaterna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.