Lackmustest av regeringens Långbänk

Nu har det gått för långt med BEO, Barn och Elevombudet, som skrämmer landets lärare till bade tystnad och passivitet. Dagens Nyheter uppmärksammade i går domen om att föräldrarna fått se bildbevis på hur deras 15-åriga son beter sig, och detta har återigen satt strålkastarljuset på BEO. Myndigheten som missköter sig å det grövsta.

Idag följer DN upp fallet exemplariskt. På nyhetsplats beskriver tidningen att eleven måste stå för sitt agerande. I en utomordentlig ledare påpekar DN och skribenten Erik Helmerson “att uppvisandet av bilden är en alldeles perfekt och pedagogisk bestraffning”.

Utbildningsminister Anna Ekström reagerade i höstas, den 26 oktober, och ifrågasatt BEO:s agerande, när myndigheten, som är en del av Skolinspektionen, inte accepterade utslaget i vare sig Tingsrätt eller Hovrätt utan överklagande till Högsta Domstolen. Det handlar om en elev i nian som lagt sig i en soffa som blockerade vägen på en högstadieskola. När eleven vägrade flytta sig lyfte en lärare bort honom. Detta konstaterade såväl tingsrätt som hovrätt bara innebar att läraren fullgjorde sitt jobb.

Anna Ekström reagerade emot BEO:s agerande och den kritik som följde genom att avisera en utredning. Först därefter skulle hon kunna bestämma sig för om BEO borde läggas ned eller inte. Notera att utbildningsministern då, 26 oktober 2019, inte sade sig ha förtroende för BEO utan till och med ifrågasatte dess existens.. Men som alltid i Sverige måste det till en utredning först. Långbänken ska hyllas.

Nu har det gått fyra månader sedan Anna Ekström utlovade en utredning (26/10 2019). Fortfarande lyser utredningen med sin frånvaro. Långbänk igen.

I går tillsatta Anna Ekström en utredning om Trygghet och Studiero. Tror någon att BEO-frågan är med där? Nej, på de fem sidor långa direktiven finns inte ett ord om BEO eller den stora rädsla som landets lärare känner inför BEO:s trakasserier och hot. Den skolpersonal som ska se till att trygghet och studiero skapas får inget stöd alls i den utredning som regeringen nu tillsätter.

Men, vet Du vad? Regeringen, som tillsätter myndigheterna, har laglig rätt att gå in i deras verksamhet och även att ändra på den eller lägga ned myndigheten. Det har en Statens Offentliga Utredningar med socialdemokraten och juristen Sten Heckscher i spetsen kommit fram till 2007. Men, regeringen använder inte sin möjlighet., Den skulle i morgon, eller i eftermiddag, kunna lägga ned Barn och Elevombudet. Det enda som krävs är att regeringen samlas och fattar beslutet kollektivt.

Lackmustesten ligger i om regeringen agerar, Tillsätter en utredning när den lovar detta. Låter den tillsatta utredningen få uppgiften. Men, i första hand bör regeringen agera utifrån det uppdrag som regeringen har att styra landet. 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Lackmustest av regeringens Långbänk

  1. Detta verkar vara en utredning, som behövs snarasat.
    Egentligen behövs ingen utredning: självklart att lärarana, inom rimliga gränser, måste få utöva de maktbefogenheter som behövs.
    Det är bara hyfs och vanlig ordning det gäller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.