Långbänks-Sverige kan lära av Sydkorea och Kina

Nu verkar Corona-vågen i Sydkorea var på väg att dämpas. Dagens Nyheter har en intressant artikel om detta nu på nätet (inte papperstidningen). Så här skriver man:

Landet testar nära 20.000 människor per dag och har hittills genomfört 220.000 test, fler per capita än något annat land. Som jämförelse har runt 5.000 test gjorts i USA, som har en klart större befolkning än Sydkoreas drygt 51 miljoner invånare.

Och i Sverige har vi svårt med testerna också. Så här gjorde handlingskraftiga Sydkorea:

Detta har möjliggjorts genom att Sydkorea snabbt gav fyra företag licens att tillverka testutrustning, vilket gett landet en kapacitet att testa 140.000 personer i veckan.

Här finns över 500 testkliniker och 40 drive-through stationer dit sydkoreaner kan åka för att testa sig på behörigt avstånd från andra människor.

Varför har inte Sverige gjort något motsvarande. De ansvariga måste ha känt till hur Sydkorea gjorde. Men ingenting sker, som vanligt. Förrän för sent. Detta skrev Aud Sjökvist om på DN-Debatt i går. Läs och förfäras. Så är det. Vi ska återkomma till detta igen, för 100e gången i en annan blogg. Sjökvist, som utredde Västmanna-skogsbranden 2014, skriver bl a om den:

Det handlade om oförmåga att skapa och kommunicera samlade lägesbilder samt om oförmåga att avgöra när man måste övergå till andra rutiner än de normala. Det handlade också om oförmåga att fatta rimliga och relevanta beslut rörande inriktning, dimensionering, prioritering, ledning och samverkan. Slutligen handlade det om att så gott som alla aktörer inledningsvis agerade för långsamt och för försiktigt.

Sedan kom vi till de stora skogsbränderna 2018, där Sjökvist noterar i sin artikel:

Sverige bad i ett tidigt skede EU om hjälp eftersom vår egen förmåga var otillräcklig. Insatserna under bränderna bedömdes ha hanterats i stort sett bra. Samtidigt var de påvisade bristerna många och i princip desamma som 2014. Utredningens slutsats var att Sverige inte är tillräckligt väl rustat för att vi ska kunna känna oss trygga inför framtida stora och komplicerade skogsbränder.

Hur länge ska vi i Sverige acceptera att det politiska och administrativa systemet inte fungerar?

Fundera också på erfarenheterna som Kina dragit. De ska förvisso först få klart för sig att landet är ansvarigt för virus-pandemin, eftersom man ingrep så sent. Låt inte Kina dra några valser om vem som har skulden. Men,. när man sedan bekämpade Corona – hur gjorde man? Nu skickar tydligen Kina Corona-experter till Italien.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Långbänks-Sverige kan lära av Sydkorea och Kina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.