Låt inte politiseringen förstöra både universitet och forskning

Gårdagens Expressen tog på ledarplats upp både genusaktivismen och lättkränktheten från vissa små ytterlighetsaktivister. Läs den! Jag upprepar läs den! Ledaren i Expressen den 10 mars. Rubriken är “Genusaktivismen hotar forskningen” och länken har Du just passerat.

I denna blogg tar jag upp genusaktivismen, som är oförklarlig och oförsvarlig. Regeringen har gett alla myndigheter i uppgift att inkludera genus och köns-perspektivet i alt som ska beforskas. Då måste regeringen kunna tala om hur detta perspektiv ska komma in i forskningen om “svaga stötvågor i akustiska fält”. Det ska bli intressant att se om regeringen kan göra detta.

Vetenskapsrådet som just gjort en utlysning av “svaga stötvågor i akustiska fält” på sin hemsida ger samtidigt generella instruktioner till de som ska söka forskningsbidrag. Där står att forskningsprojektet ska “ange om köns- och genusperspektiv är tillämpligt” i den aktuella forskningen. Svaret måste motiveras.

Så här skriver Vetenskapsrådet:

“I ansökan ber vi dig redogöra för om köns- och genusperspektiv är relevant i din forskning, och i så fall på vilket sätt du kommer att använda sådana perspektiv eller varför du väljer att inte göra det”

Det räcker alltså inte att säga att kön och genus inte har någon relevans i det elektroniska magnetfältet, utan detta ska motiveras. Hur gör man det?

Expressen frågar om den sökande av forskningsanslag ska tota ihop något flum som säger hur patriarkatet kan påverka elektroner. Det är väl lika galet att motivera varför ett kön inte kommer in i elektroners liv. Jag tycker faktiskt att forskare borde tala klartext genom att helt sonika säga. Experiment ii strömningsmekaniken påverkas inte av vem som utför detta. Alltså är kön och genus inte relevant.

Men för Vetenskapsrådet, som vill vara regeringen och det politiskt korrekta till lags så verkar just genus och kön vara det viktigaste i ansökningarna. Notera hur Vetenskapsrådet riktigt frossar i genus och köns-perspektiv:

Beakta köns- och genusperspektiv i din forskning. 

Så heter avsnittet på hemsidan och omfattningen markerar hur otroligt viktig genus- och könsperspektiven är i forskningsprojekten. Viktigare än själva forskningsprojektet? Det verkar inte som om Vetenskapsrådet är medveten om detta. Det framgår när VR spelar ned detta i ett svar på den starka kritik som framkommit mot kön och genus i alla forskning. Nu säger generaldirektören sven Stafström följande:

Vi ställer inget generellt krav på att alla som söker forskningsmedel hos oss ska beakta köns- och genusperspektiv i sin forskning oavsett vad forskningen handlar om.

Detta strider mot de riktlinjer som VR angivit. Ändra riktlinjerna, skulle jag vilja be Vetenskapsrådet om. Detta är annars något som de små ytterlighetsgrupperna på universiteten kommer att utnyttja för att hindra fri forskning.

Lättkränktheten får jag återkomma till en en separat blogg.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Låt inte politiseringen förstöra både universitet och forskning

  1. Denna politiska styrning är oacceptabel. Många upprörda röster höjs, med rätta, för att protestera mot vad som sker i Ungern och Polen. Men många blundar för den politiska styrning som skett med “värdgrunder” som argument.

  2. Kvalificerat trams! Även om det ibland kan finnas skäl att forska om genus, är det sällan och en separat övning för sig. Detsamma gäller klimatet – och särskilt påstått människovållad klimatändring. Att tvinga in det perspektivet på all svensk aktivitet är ytterst långsökt och svårt hämmande för annan verksamhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.