Låt inte Vänsterpartiet komma undan denna gång

Rubriken är inspirerad av den viktiga ledare som dagens Nyheter har idag, skriven av Amanda Sokolnicki. Rubriken ”Äntligen kan vi göra upp med myten om ett snällt Vänsterparti”. Läs den ledaren! Vi har att göra med ett kommunistiskt parti, som visserligen kallar sig Vänsterpartiet, men som inte gjort upp med sin historia. Som hyllat Stalin, DDR och i sen tid både Venezuela och Nordkorea. Detta borde deras sympatisörer få reda på.

Ett parti som har försvarat hedersförtryck och försöker stoppa åtgärder mot gängkriminaliteten. Ett parti som vill socialisera Sverige – ägandet till våra företag ska ”övergå till gemensamma former”, enligt partiprogrammet. 

En fd partimedlem, kulturarbetare och författare, Magnus Utvik, skrev en viktig bok för ett år sedan. ”På kant med (V)erkligheten”. Jonas Sjöstedt, som blev medlem när Sovjetunionen finansiellt stödde Vänsterpartiet, har inte invänt emot Utvik, inte överhuvud taget gått i polemik eller försvarat sig. Det kan jag se efter att ha googlat.

I början på 1990-talet inviterade Vänsterpartiet en forskare, Sven-Eric Liedman, för att rensa upp i partiets historia. Han fick dock inte fortsätta och markerade inför förra valet 2018 att Vänstern inte alls var frigjord från kommunismen. Inte heller detta ville partiets ledning bemöta eller kommentera. Det var väl som elefanten i en glasbutik: Stå stilla annars går det illa.

Nu åter till DN:s ledare. Varför har Vänsterpartiet kommit undan sitt hyllande av diktaturer och hedersförtryck? Svaret är den sympatiska personen Jonas Sjöstedt, menar DN. Vänstern har kunnat framstå som det Snälla partiet. Men nu borde det vara slut, har man blod på händerna och inte ens tvättar av det, då borde kritiken bli hård.

Nu har partiet kastat ut Amineh Kakabaveh, som kritiserat Vänsterns gullande med hedersförtrycket och diktatorer. Hör i ”Min sanning” hur Kakabaveh mobbats av sina egna partikamrater.

Det som nu skett hoppas jag kan leda till att civiliserade partier inte låter sig duperas av Jonas Sjöstedt och ger Vänster legitimitet de aldrig borde få. Det har tyvärr skett.

 

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Låt inte Vänsterpartiet komma undan denna gång

    • Tack för en utomordentligt välkommen blogg. Jag har inte kunnat godta att kommunistpartiet , numera V, sluppit undan sitt förflutna på sätt som skett. Ett skäl är naturligtvis att partiet under lång tid fungerat som stödparti åt S.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.