Ledtrådar inför framtiden, signerade Magdalena Andersson

Det är inte så ofta man läser intervjuartiklar som passerar kliché-stadiet när det gäller politiker. Intervjun med Magdalena Andersson i Affärsvärlden är ett undantag. Har Du intresse av att förstå finansministern, och det som finns i huvudet på de ledande socialdemokraterna, så bör Du inte nöja Dig med det korta sammandrag, som tidningen publicerat på nätet, Du måste logga in, eller läsa papperstidningen. Detta sagt, nu över till hennes budskap.

Det är tre områden som Magdalena Andersson lyfter fram som ska prioriteras för att Sverige ska nå målet Europas lägsta arbetslöshet. Det första, och får man intrycket det viktigaste, är “ett annat samarbetsklimat än det vi har idag mellan politiken och näringslivet”. Hon säger att för att förbättra detta klimat ska ett innovationsråd inrättas med statsministern som ordförande.

Min uppmaning både till finansministern, och statsministern, som kanske också läser detta, är att självransakan krävs också. Tvingar man snabbt fram ett innovationsråd, med fel representation från näringslivet och utan en ordentlig analys av hur Rådet ska fungera, så kan detta råd motverka sitt eget syfte. Det räcker inte heller med att få ett väl förankrat råd på plats, utan dialogen på flera andra områden med näringslivet måste bli bättre, och det är ingen annan än de ledande i regeringen som kan initiera detta.

Område två för finansministern är utbildningen. Hon påpekar att kompetensförsörjningen är en svår fråga för många företag. Även behovet av en fortlöpande kompletteringsutbildning understryker hon, med rätta skulle jag vilja säga.

Det tredje området Magdalena Andersson lyfter fram är infrastrukturen. Bostadsbristen måste åtgärdas, särskilt i tillväxtregionerna. Ett problem här är den långdragna planeringsprocessen, påpekar hon.

Utgångspunkten för Magdalena Andersson är att “Det är privata företag som skapar jobben.”

Till sist vill finansministern få tillstånd en total översyn över skattesystemet. “Århundradets skattereform” för 25 år sedan har byggts på och till och om, så att det nu är nästan oigenkännligt. Redan 2006 tyckte hon att en översyn var angelägen, och ser inte att behovet minskat sedan dess.

 

 

 

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Ledtrådar inför framtiden, signerade Magdalena Andersson

  1. En gammal socialdemokratisk doktrin: Det viktiga är inte att äga kon utan det är att få mjölken. Ser fram mot att Magdalena skummar grädden från näringslivets mjölk och lämnar skummjölken

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.